Претрага
[rstr_selector]

Da li verovati svojim očima ili saopštenjima i izjavama

I pored svakodnevnih obećanja države da će se boriti protiv sive ekonomije i da će tokove novca vratiti u finansijske institucije, sa suzbijanjem nelegalne trgovine devizama u Čačku nije se daleko odmaklo.

Koliko se ova vrsta „biznisa“ nesmetano obavlja, govori činjenica da se u gradu tačno znaju mesta gde se u svako doba dana i noći mogu kupiti ili prodati devize. Umnogome slika podseća na devedesete godine, kada su se, istina, dileri ipak krili po haustorima i devize prodavali iz gepeka automobila.

Koliko je posao dilera inostranim monetama ukorenjen, svedoči i podatak da se deo grada, koji su stariji Čačani znali pod imenom „kod Romanije“, danas zove „kod dilera“.

Vlasnici brojnih menjačnica, koje imaju licencu za obavljanje ove vrste posla i koje izmiruju svoje obaveze prema državi, više puta su nadležnim organima ukazivali na nelojalnu konkurenciju, ali do sada to nije dalo nikakve rezultate. Naprotiv, što je narod postajao siromašniji, broj dilera se povećavao, pa su se na ulice vratili i oni koji su se jedno vreme „odmarali“ od ovog nelegalnog posla. Prema važećim zakonima Republike Srbije, ulična trgovina devizama predstavlja krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

Prema informacijama iz čačanske policije, u prošloj godini su se sprovodile akcije otkrivanja nelegalnih trgovaca devizama, ali nije bilo krivičnih prijava po čl. 57 Zakona o deviznom poslovanju, dok je tokom 2011. godine nadležnom tužilaštvu podneto četiri krivične prijave od kojih su dve odbačene.

Sudeći po informacijama dobijenim od nadležnih, nelegalnih trgovaca devizama u Čačku nema. Ali ko ima oči – taj i vidi. One, koji ne žele da vide – narod zove „slepi kod očiju“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *