Dan osoba sa invaliditetom: Napretka u uslugama i rešenjima ima, ali ima...

Dan osoba sa invaliditetom: Napretka u uslugama i rešenjima ima, ali ima i dosta propusta za ispravljanje

Napretka u Čačku ima, i u pogledu usluga i u pogledu arhitektonskih rešenja. Grad je voljan da pomogne ali su, neretko, arhitektonska rešenja loša i ne služe svrsi

0
Foto: Centar za samostalni zivot osoba sa invaliditetom Čačak

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Treći decembar se svake godine od 1992. u celom svetu obeležava kao ovaj dan. I tada se skreće pažnja na to da iako nismo svi jednaki, svi moramo biti ravnopravni, pa tako i osobe sa različitim vrstama invaliditeta. A cilj je da se promovišu njihova prava u svim sferama društva, da se poveća svest o njihovom položaju, potrebama i problemima sa kojima se suočavaju.

Problem u nivou svesti društvene zajednice je taj što se osoba sa invaliditetom uglavnom setimo tog 3. decembra. A njima je pomoć potrebna svakodnevno. Iako se dostupnost usluga namenjenih ovim osobama stalno unapređuje, čini se da se, neretko, javljaju sitnice i propusti koji stoje na putu njihove realizacije – a to osobe sa invaliditetom najbolje znaju, priča naša sugrađanka Dragana Maksimović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

– Napretka u Čačku ima, i u pogledu usluga i u pogledu arhitektonskih rešenja. Grad je voljan da pomogne. Hoće da izađu u susret, spremni su da finansiraju projekte i to je nešto što osobama sa invaliditetom mnogo znači. Međutim, na propuste se mora ukazivati nekad i po nekoliko puta i mora se skretati pažnja nadležnima na arhitektonska rešenja koja su loše izvedena i koja praktično ne služe svrsi – strme ili klizave rampe, vrata na toaletima koja su nedovoljno široka pa se teško zatvaraju, kao i slične sitnice. Mislim da je jako bitno da, kada se već nešto radi, da se konsultuje veći broj osoba sa različitim vrstama invaliditeta koje će koristiti neko arhitektonsko rešenje. I da se to nešto uradi kako treba. Recimo, rampa je napravljena, ona postoji i lepo izgleda, ali je toliko strma da mi ne možemo da je koristimo. Svakog trenutka strepimo da li ćemo se prevrnuti ili pasti. Takođe, toalet za invalide postoji u Čačku, ne može se reći da ga nema, ali nema dovoljno prostora da se lepo zatvore vrata. To možda izgleda kao sitnica ili banalnost, ali nama otežava funkcionisanje.

Arhitektonska nepristupačnost objekata zdravstvene zaštite najveći problem

– Nije problem, kada ja već dođem do vas, da vam objasnim šta meni treba. Ali ja ne mogu da dođem do vas, jer vi ste na spratu ili u podrumu. Uvek moramo da molimo nekoga da siđe, da nam izađe u susret. Sad govorim iz svog iskustva. Ja, recimo, ne mogu da biram kod kog ću ginekologa ići, već moram da idem kod onog kod koga mogu da uđem. A to je jedan ginekolog u celom gradu i moram da ga platim jer je to privatna praksa. Nije mi pristupačan ni u Bolnici ni u Domu zdravlja. U Domu zdravlja u prizemlju postoji ordinacija u kojoj se radi ultrazvuk. Tu postoji jedan ginekološki sto, ali nije prilagođen osobama sa invaliditetom. Kažu da postoji sto koji mogu koristiti osobe sa invaliditetom, ali on se nalazi na spratu.

Povodom najavljene izgradnje zatvorenog bazena u Čačku, sagovornica se nada da će se, prilikom izrade idejnog projekta za ovaj objekat, nadležni setiti osoba sa invaliditetom i imati u vidu i njihove potrebe, ali i njihovo pravo da ovaj rekreativni objekat koriste kao i ostali sugrađani.

– To nam mnogo znači i treba. Fizikalna i hidroterapija su nam veoma važne. I zato moramo nadležnima skrenuti pažnju unapred. Mada se propusti dešavaju i kad im skrenemo pažnju unapred – naprave nam pristupnu rampu do objekta, a u unutrašnjosti objekta ne možemo da se krećemo. Nadam se da će nas ovoga puta imati u vidu.

,,Primeni, prati, promeni”

Čačanski Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom je partner na projektu „Primeni, prati, promeni”, koji sprovodi Centar za samostalni život OSI Srbije u okviru programa „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” sa ostalim članicama mreže iz Trstenika, Smedereva, Jagodine i Kragujevca.

Projekat treba da na nivou jedinica lokalnih samouprava doprinese učešću osoba sa invaliditetom i njihovih porodica u društvenom životu zajednice, kroz javno zagovaranje za doslednu i efikasniju primenu Strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine.

POSTAVI ODGOVOR