Danas u Mrčajevcima počinje 17. Kupusijada

Danas u Mrčajevcima počinje 17. Kupusijada

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa kojim Mrčajevčani svake godine dočekaju goste, od ove godine uvedene su dve novine - Fijakerijada i dodela nagrada mladim stočarima, odnosno proizvođačima mleka

0

U Mrčajevcima danas počinje Kupusijada, turističko-privredna manifestacija koja se održava 17. put. Pored takmičenja u kuvanju kupusa i tradicionalnih nagrada za zlatni, srebrni i bronzani lonac za koje će se nadmetati pojedinci, ekipe, ugostitelji i meštani Mrčajevaca, od ove godine prvi put su predviđene i nagrade za najmlađe stočare, odnosno proizvođače mleka iz ovog sela, kaže Radoslav Bogićević, predsednik Mesne zajednice Mrčajevci.

– Juče je održana prva Fijakerijada u Mrčajevcima. Ljubitelji konja, kojih nažalost ima sve manje u našem kraju, potrudili su se da izvedu svoja grla i da naprave defile. To je novina u okviru ove manifestacije, ali videćemo da li će zaživeti. Danas se održava Obrenovanje na kome će se predstaviti neafirmisani muzičari iz našeg kraja, a nastupaće i kulturno-umetnička društva. Što se tiče takmičarskog dela, to je organizovano po tradiciji, kao i svake godine. Takmičiće se pojedinci, grupe i profesionalci, a nagrade su zlatni, srebrni i bronzani lonac. Takođe, biće održano takmičenje za najveću glavicu i zasad kupusa, kao i za najbolje agrotehničke mere u proizvodnji kupusa. Uveli smo još jednu novinu – komisija je obišla mlade proizvođače priplodne stoke i izabrali smo tri mlada momka koja su ostala na selu i koja se bore da opstanu na tržištu proizvodnje mleka. Smatramo da je sa naše strane značajno da im pomognemo nekim skromnim nagradama, ali i da na taj način ukažemo društvu na važnost tih ljudi koji se bave proizvodnjom mleka, odnosno proizvodnjom hrane.

Radosav Bogićević dodaje da će ove godine Kupusijadu posetiti i Turistička organizacija iz Bijeljine, kao i brojni predstavnici ugostiteljskih škola.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR