Претрага
[rstr_selector]

Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu

Srpski glumac Miroslav Mija Aleksić svojim radom utisnuo je neizbrisiv trag na kulturnom i pozorišnom nebu Srbije. Poznavaoci njegovog stvaralačkog opusa kažu da je bio umetnik raskošnog komičarskog talenta, uporan u radu i odan svima do kojih mu je stalo.

Odigrao je više od 140 pozorišnih uloga, a najveću popularnost stekao je u emisijama i serijama pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kao što su „Veselo veče“ i ekranizacije Radivoja Lole Đukića. Poštovaoci sedme umetnosti pamte ga i po rolama u serijama, filmovima i predstavama rađenih po delima Branislava Nušića. Mija Aleksić igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija ovog pisca, što mu je obezbedilo trajno mesto u antologiji srpske komedije.

Ovaj umetnik čudesnog kova, rođen je u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca 23. septembra 1923. godine, a u proleće 1995. zauvek je otišao u legendu.

Ove godine navršava se 90 godina od njegovog rođenja i tim povodom Kulturni centar u Gornjem Milanovcu priređuje niz kulturnih manifestacija pod nazivom „Dani Mije Aleksića“. Dragan Arsić, direktor gornjomilanovačkog Kulturnog centra najavljuje bogat program koji će oživeti sećanja na proslavljenog glumca.

– Program počinje u petak, 6. septembra gde će u Modernoj galeriji Kulturnog centra u 19 časova biti otvorena dokumentarna izložba. Za tu priliku pripremili smo bogatu publikaciju u kojoj će se naći tekstovi koji su bili sastavni deo Mijinog života i rada. U okviru programa, koji će trajati tokom čitavog septembra, biće prikazani brojni filmovi, delovi serija, snimci predstava, emisija i radio-drama u kojima je igrao. Na „Danima Mije Aleksića“ očekujemo da će posetioce pozdraviti i mnoga imena iz sveta kulture i filma, među njima su Radoslav Zelenović, filmski kritičar i direktor Jugoslovenske kinoteke, Puriša Đorđević, reditelj i Dejan Savić, dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu – izjavio je Dragan Arsić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *