[rstr_selector]

Дарови Јована Дучића родном Требињу изложени у Народном музеју у Чачку

Дар Требињу Дучић је као амбасадор Југославије послао 1935. године из Рима, када су сви предмети били изложени у сали Општине.

У Народном музеју у Чачку вечерас ће бити отворена изложба „Јован Дучић  – Свом милом Требињу – трагом једне визије” из легата Музеја Херцеговине у Требињу и у сарадњи са овим музејом.

– Естета и заљубљеник у уметност, зачетник идеје о оснивању Музеја у Требињу, сакупио је и поклонио збирку вредних уметничких експоната наменивши је тада за још неотворен музеј и за украшавање градског језгра. Дар Требињу Дучић је као амбасадор Југославије послао 1935. године из Рима, када су сви предмети били изложени у сали Општине. Сабравши заједно Дучићев легат, поклон родном граду који се данас налази у Музеју и Библиотеци, као и археолошке споменике, преостаје само да се изрази дивљење и захвалност једном Требињу. Ова изложба је само део трага племените, родољубиве визије Јована Дучића како је сам написао на споменику Његошу – „Свом милом Требињу”, истакла је Делфина Рајић, историчар уметности и директор Народног музеја у Чачку најављујући вечерашњу изложбу.

Изложба ће бити отворена у 19 часова, а на репертоару Музеја у Чачку биће до 13. августа.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *