[rstr_selector]

Девети међународни бијенале визуелних уметности од вечерас у Културном центру Чачак

„Изложени су радови више од 30 уметника из 16 земаља – Србије, Бугарске, Јапана, Кореје, Италије, Америке – који ће бити присутни у електронској форми како бисмо могли да покажемо већи део продукције која се дешавала у фабрикама.”

Отварање 9. Међународног бијенала визуелних уметности под називом „Библиотека – Отворена књига Балкана” заказано је за вечерас у 18 часова у Великој сали Културног центра Чачак. Међународни бијенале визуелних уметности трајаће до 25. децембра, дела ће бити изложена на сва три нивоа изложбеног простора Културног центра и у делу Галерије Народног музеја у Чачку, а тема је „Фабрике уметницима – уметност радницима”, најавио је Божидар Плазинић, уметнички директор Бијенала.

– Ради се о преиспитивању улога фабрика у продукцији уметничких дела у разним аспектима сарадње – од филантропије, преко откупа, стимуланса, спонзорстава, све до ситуације када су фабрике проласком кроз транзициони период практично остале без власника, а неки нови власници у њих још нису ушли. Уметничке групе су користиле те просторе као алтернативне уметничке атељее, правиле међународне пројекте, као што је то случај у нашој Фабрици хартије у Чачку. И ту је настало преко 4000 уметничких дела. Ова изложба треба да представи 122 рада настала у колонијама, и још око 100 радова у електронској форми који ће бити доступни на екранима у изложбеном простору Културног центра Чачак и Народног музеја. Изложени су радови више од 30 уметника из 16 земаља – Србије, Бугарске, Јапана, Кореје, Италије, Америке – који ће бити присутни у електронској форми како бисмо могли да покажемо већи део продукције која се дешавала у фабрикама. Изложба ће трајати до 25. децембра.

Након отварања изложбе, биће одржан концерт на који ће за посетиоце улаз бити слободан, а на њему ће наступити виртуоз на хармоници Бобан Бјелић, оперски певач Славко Николић, Неда Николић на фрули и Културно-уметничко друштво „ФРА” из Чачка.

Карте за овај догађај се могу преузети на билетарници Културног центра.

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести