[rstr_selector]

Divljač strada na auto-putu

Čim su videli da trasa auto-puta Koridira 11 prolazi kroz nekoliko lovišta, iz uprave lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ u Gornjem Milanovcu uputili su dopise Putevima i Koridorima Srbije tražeći od njih da se prilikom projektovanja predvide prolazi za slobodno kretanje divljači, što je inače praksa svuda u svetu.

Zoran Adamović, upravnik lovišta „Takovo“, kaže da nadležni nisu adekvatno odgovorili na njihove sugestije i da zbog toga dolazi do pojave divljači na kolovozu.

– Kada smo videli kako izgleda projekat auto-puta mi smo dali zamerku, odnosno uputili smo sugestije izvođačima radova na kojim sve deonicama treba da se postave prelazi za divljač. Oni su tada nama odgovorili da na trasi auto-puta ima dovoljno tunela, mostova, kanala i propusta i da divljač može normalno da migrira sa jedne na drugu stranu saobraćajnice. Upravo ovih dana imamo situaciju da skoro svakodnevno viđamo i uklanjano krupnu divljač sa ove saobraćajnice, priča Zoran Adamović.

Krađa zaštitne ograde jedan od razloga pojave divljači na auto-putu

Ministarstvo građevinarstva je juče saopštilo da je na trasi auto-puta kroz Takovo skinuto i odneseno dva kilometra zaštitne ograde, što predstavlja veliku opasnost u saobraćaju jer divljač neometano ulazi na kolovoz.

– Da li zbog toga što na nekim mestima zaštitna ograda ne postoji, nije ugrađena, ili je ukradena, svakako nije na meni da o tome sudim, ali to je glavni razlog zašto se ovih dana divljač svakodnevno nalazi na trasi auto-puta. Reč je o srnećoj divljači, a sa tim smo upoznati jer nas saobraćajna policija svaki put zove pa zajedno sa njima uklanjamo i isterujemo životinje. Za ovih nekoliko dana koliko je saobraćajnica u funkciji sedam grla je ušlo na auto-put od kojih je tri nastradalo. U proteklih sedam dana četiri grla smo uspeli da isteramo van žice, kaže Adamović.

Od Takova do Boljkovca ne postoje prelazi za divljač

Prema rečima Adamovića, tamo gde postoje tuneli, mostovi i prolazi za lokalno stanovništvo ne postoji opasnost da se divljač nađe na kolovozu, međutim tamo gde ove infrastrukture nema, a nema ni zaštitne ograde, pojava divljači je neminovna.
– Najkritičniji je deo od Takova do Boljkovaca, odnosno deo puta koji prolazi kroz sela Ručići i Vrnčani, krupna divljač je tamo najviše i nastradala. Verujem da strada i sitna divljač koju neko uklanja, ali mi o tome nemamo precizne podatke jer nas o tome policija ne obaveštava. Tamo gde ima tunela, životinje preko njih prelaze na drugu stranu, međutim problemi su prisutni na poslednjih 10 kilometara ka Ljigu, istakao je Zoran Adamović, koji se nada da će nadležni otkloniti propuste i da će ovi problemi prestati.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *