Претрага
[rstr_selector]

Dogovorena revitalizacija skijališta na Jelici

Savet Mesne zajednice Riđage je pokrenuo inicijativu da se ponovo oživi skijalište na Jelici koje je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bilo u funkciji. Staza se nalazi na najvišoj tački sela Riđage, odnosno na tromeđi Riđaga, Pridvorice i Rtara.

Nenad Milošević, predsednik Saveta mesne zajednice Riđage, kaže da je na nedavnom sastanku sa predstavnicima grada razgovarano o revitalizaciji skijališta i da je tom prilikom dogovoreno da se krene u realizaciju ovog projekta.

– Prvi zadatak na tom putu je otkup zemljišta od vlasnika. Radi se o parceli od 1,3 hektara i okolnim parcelama na čijoj trasi je bila nekadašnja staza. Nakon toga sledi pribavljanje građevinske dokumentacije, odnosno prevođenje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i sve ono što je neophodno da bi žičara jednog dana proradila. Nije mali proces, potrebno je vreme, otprilike dve godine da se sve to realizuje. Možda izgleda kao mala investicija, međutim ima tu dosta tehničkih uslova i atesta koje treba proveriti, složiti i preinačiti, kaže Milošević.

Ski-staza se nalazi na idealnom mestu

– Skijalište se nalazi na oko650 metara nadmorske visine, u severozapadnoj ekspoziciji gde se nakon prvih padavina sneg zadržava i do 40 dana. Trenutna visina snežnog pokrivača na ovom mestu je oko 65 centimetara. Ovaj sneg će se dugo zadržati na stazi s obzirom na to da je posed zaštićen od sunca šumom koja se izdiže visoko iznad same staze. Osamdesetih godina su ljudi iz sveta sporta procenili da je to idealno mesto za stazu, i ta njihova procena je i dan danas opravdana, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, mesna zajednica Riđage nema svoja budžetska sredstva, tako da će skijalištem upravljati grad Čačak.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024