[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Dom kulture u Preljini i dalje ničija briga

Dom kulture u Preljini, nekada zadružni dom i jedan od najreprezentativnijih objekata ovog tipa na teritoriji cele Srbije, izgrađen je u periodu posle Drugog svetskog rata isključivo sredstvima i radom meštana Preljine. Od 90-ih godina prošlog veka u njega se ništa nije ulagalo, pa danas stoji demoliran i prazan.

Vlasništvo preneto sa Republike na Grad

Pre tri godine ovaj objekat je prešao iz nadležnosti Republike u nadležnost Grada Čačka, ali i pored obećanja da će biti saniran i priveden nameni, i dalje čeka svoj red, priča Jeroslav Jovašević nekadašnji član Saveta mesne zajednice Preljina.

– To je nekada bio Zadružni dom. Propadanjem Zadruge, država je svu tu imovinu prisvojila sebi. Godine 2019. pokrenut je spor u saradnji sa Pravobranilaštvom Grada Čačka, gde su izneti dokazi da su meštani Preljine svojim sredstvima i svojim radom taj Dom izgradili. Presudom nadležnog suda doneta je odluka da je Grad Čačak vlasnik tog objekta. Od donošenja te presude, Grad Čačak nije preduzeo ništa, ni u cilju sanacije ni u cilju obezbeđivanja objekta, kaže Jovašević.

Foto: Dženarika Info
Prepušten vandalizmu i zubu vremena

Krov koji prokišnjava, polomljena sedišta, razvaljena bina, nisu jedini problem ovog objekta. Na njemu su očigledni tragovi vremena, ali i vandalizma, što ga dodatno čini nebezbednim, navodi Jovašević.

– Na njemu se vide i tragovi zemljotresa od pre nekoliko godina, a očigledni su i tragovi vandalizma na razbijenim i probijenim zidovima. Jedina sređena prostorija je ona koja je namenjena Klubu penzionera i koju su oni sanirali pre tri godine. U biblioteku koja se nalazi u prizemlju tog prostora prokišnjava zato što je spratni deo otkriven, razbijeni su prozori, jednostavno totalni je haos. Sredstva za sanaciju ovog objekta neće biti mala jer je to veliki prostor. Urađen je na tri nivoa, sa suterenom, salom na prizemlju i salom na spratu. To je svojevremeno bio najveći Dom u čačanskoj opštini posle mrčajevačkog, kaže Jeroslav Jovašević.

Poslednjih deset godina Savet Mesne zajednice je podnosio Gradu zahtev za sanaciju objekta u okviru plana svojih aktivnosti za narednu godinu, ali se ova stavka još nije našla u gradskom budžetu.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *