Dom za trubače, radost za zidare

Dom za trubače, radost za zidare

Nastavljeni radovi na Domu za trubače, novi rok za završetak mart 2017. godine

0
Dom trubača u prvoj fazi izgradnje

Iako je izgradnja Doma trubača u Guči trebalo da bude završena do ovogodišnjeg Sabora, radovi još nisu okončani. Prema rečima Milivoja Dolovića, zamenika predsednika opštine Lučani, izgradnju finansira Ministarstvo turizma sa 30 miliona dinara, dok ostatak obezbeđuje Centar za kulturu u Guči, odnosno opština Lučani. Dolović dodaje da se sa radovima kasnilo zbog velikog broja kišnih dana, ali i zbog promene konstruktivnog tipa gradnje.

– Radovi na izgradnji Doma trubača u Guči su u toku, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija nam je odobrilo produženje roka izgradnje ovog objekta namenjenog prvenstveno za smeštaj trubača tokom trajanja Sabora. Sa izgradnjom se kasnilo jer nas je početkom ove godine zatekla kišna sezona, a u jednom momentu je došlo i do promene konstruktivnog plana gradnje. Odustalo se od prvobitnog plana da se gradi montažni deo sprata i opredelili smo se za klasično zidanje i izlivanje greda, što je dodatno odužilo proces izgradnje, rekao je Milivoje Dolivić.

Grubi radovi gotovi za mesec dana

– Krovna konstrukcija je završena i ovih dana se radi prepokrivanje crepom. Izvode se unutrašnji radovi na malterisanju zidova, a i keramičari svoj posao polako privode kraju. Nadamo se da će u narednih mesec dana Dom trubača biti završen, bar što se grubih radova tiče, kazao je Dolović.

On je dodao da će izgradnjom Doma za trubače Guča dobiti jedan moderan objekat koji će imati 27 soba sa 162 ležaja. Predviđeno je da sobe budu trokrevetne i šestokrevetne s mogućnošću da se kreveti rasklope i iznesu, ako za to postoje potrebe. Objekat će imati prostranu konferencijsku salu, a kompletna površina je oko 1.200 kvadrata.

Dom će biti višenamenski objekat

Prema rečima Dolovića objekat se gradi po sistemu ,,ključ u ruke“, a osim za smeštaj trubača poslužiće i za druge namene.

– Objekat će moći da se koristi za sportski i rekreativni turizam, a nadamo se da će od naredne godine đačke ekskurzije ponovo dolaziti u Guču, smatra Dolović.

On ističe da u narednom periodu sledi uređenje unutrašnjosti objekta i da je u pripremi raspisivanje javne nabavke za krevete i celokupan nameštaj.

– Preostalo je još da rešimo pitanje grejanja, odnosno da se donese odluka da li ćemo nabavljati gasni ili kotao na pelet, što opet zavisi od projekta koji je u izradi. Ukoliko sve bude teklo po planu, tokom zime ćemo raditi na opremanju unutrašnjosti, a do februara ili marta bi trebalo da dobijemo upotrebnu dozvolu i počnemo sa radom, zaključuje Dolović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR