Претрага
[rstr_selector]

DOŠLO VREME DA I SELJAK PLAĆA IZNOŠENJE SMEĆA: Čačanski Komunalac traži rešenje za naplatu odnošenja smeća iz čačanskih sela

Odnošenje smeća iz čačanskih sela vrši JKP „Komunalac“, ali prema rečima Petra Domanovića, direktora ovog preduzeća, taj posao nije uređen onako kako bi trebalo da bude. Naime, on kaže da je potrebno iz oko 60 mesnih zajednica iznositi smeće i da to iziskuje velike materijalne troškove, koji za sada ovom preduzeću nisu pokriveni zbog čega će krajem septembra gradskom veću predložiti sistemsko uređenje finansiranja iznošenja smeća sa seoskog područja.

– Iznošenje smeća sa seoskog produčja se vrši već nekoliko godina ali nije uređeno ni u tehničkom ni u finansijskom smislu i onako kako je normalno da se pokriju troškovi našeg preduzeća. Seosko područje je veliko i svaka mesna zajednica ima različitu problematiku. Nije ista količina smeća i to zahteva iscrpljivanje kako ljudi koji to rade, tako i vozila. Za sada nam nisu pokriveni materijalni troškovi, a najbitniji trošak je što nam Deponija Duboko naplaćuje 1.850 dinara po toni deponovanog smeća. Ako želimo da vršimo tako komplikovanu uslugu ona se mora urediti i sa tehničke i finansijske strane.  Krajem septembra ćemo na gradskoj Skupštini predložiti sistemsko uređenje finansiranja iznošenja smeća sa seoskog područja. U toku je izrada tehničke i ekonomske analize na osnovu koje ćemo odlučiti koji će model biti primenjen.  Konsultovaćemo se sa nadležnim službama i to bi moralo da krene najdalje od Nove godine, jer je teško sada  uvesti ovakvu promenu kada se budžetska godina privodi kraju, rekao je Domanović.

Tarifni sistem naplate

Komunalac raspolaže sa preciznim podacima o svakom selu, kaže Domanović i dodaje da se ide ka tome da naplata ide preko mesnih zajednica.

– Prekomplikovano je i preveliki je broj korisnika na seoskom području da bi to išlo pojedinačno. Imamo podatke o broju domaćinstava, broju članova tih domaćinstava i iznešene količine smeća po svakom selu. Imamo dobre parametre po kojima ćemo predložiti cenu, a sve se to radi u saglasnosti sa mesnim zajednicama i to se neće raditi paušalno, već će to biti izvedena izračunata veličina. Logično je da budu različite cene i različite fakture prema mesnim zajednicama jer su različite i količine otpada. To bi možda moglo da se nazove laganim uvođenjem nekog oblika tarifnog sistema za iznošenje smeća. Kada predlog bude došao na gradsku Skupštinu da se smeće više ne naplaćuje po kvadratnom metru površine, smatram da će se to pokazati ispravnim, jer smeće prave ljudi, a ne kvadratni metri i površina atara u nekom selu. Raspolagaćemo sa preciznim podacima koliko kontejnera je potrebno i koje kubikaže, koliko ih je izvučeno u toku meseca i od toga će zavisiti faktura prema mesnoj zajednici, rekao je Domanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *