Dr Radojević: Sve manje lekara u čačanskoj bolnici

Dr Radojević: Sve manje lekara u čačanskoj bolnici

- U čačanskoj bolnici trenutno radi 14 internista, odnosno lekara koji se bave najsloženijim granama medicine. Pri tom, mislim da za dva ili tri meseca dvoje od njih odlazi u penziju tako da će Čačak ostati sa 12 internista, kaže doktor Aleksandar Radojević

0
Aleksandar Radojević

Stanje u čačanskoj bolnici sve je ozbiljnije i ja se bojim da uskoro neće imati ko da leči ljude, izjavio je za naš radio doktor Aleksandar Radojević. Svoje tvrdnje on je potkrepio izjavom da su nedavno dva lekara napustila bolnicu, a da se još nekoliko njih sprema to da učini.

– U čačanskoj bolnici trenutno radi 14 internista, odnosno lekara koji se bave najsloženijim granama medicine. Podsećam, interne bolesti podrazumevaju sve unutrašnje bolesti, znači ogromnu lepezu bolesti. Pri tom, mislim da za dva ili tri meseca dvoje od njih odlazi u penziju tako da će Čačak ostati sa 12 internista. A navešću kao poređenje Valjevo koje ima 11 kardiologa, plus još četiri na specijalizaciji. Znači oni skoro da imaju više kardiologa nego mi ukupno internista, kaže Radojević.

Gde je novac koji građani izdvajaju za zdravstvo?

Doktor Radojević smatra da je stanje u čačanskom zdravstvu na ivici kritičnog i dodaje da je situacija veoma problematična.

– Istovremeno, ministar zdravlja kaže da nigde u svetu ne postoji besplatno zdravstvo kao u Srbiji. Na to moram da podsetim da svi zaposleni u našoj zemlji od svoje plate izdvajaju doprinose za zdravstveno osiguranje pri čemu država ne dotira zdravstvo. Te uplate naših građana godišnje iznose dve milijarde evra koje se raspoređuju na sledeći način: 800 miliona evra za plate svih zaposlenih u sistemu zdravstva, samo 600 miliona se troši na lečenje i još 100 miliona odlazi na grejanje bolnica i ishranu pacijenata. Veliko je pitanje kako se troši preostalih 500 miliona evra. To je sve navodno vezano za neke investicije, planove i projekte paramedicinske prirode. Tako se novac koji građani uplaćuju za svoje lečenje potroši za nešto sasvim deseto, rekao je doktor Aleksandar Radojević.

POSTAVI ODGOVOR