[rstr_selector]

DS: Da li je neko pitao Rome šta misle o izgradnji zgrade na Košutnjaku?

Povodom najave da će se u Košutnjaku graditi zgrada za Rome, iz Demokratske stranke u Čačku su se oglasili saopštenjem u kome se kaže da je projekat izgradnje ove zgrade dospeo u centar pažnje tek kada je formalno završen. Mirjana Milenković Talović, poverenica čačanskog DS-a, smatra da predstavnici vlasti nisu ni razgovarali sa građanima, pre svega Romima, jer da jesu, unapred bi se znali problemi pa bi, kako kaže, imalo vremena da se radi na rešavanju istih.

– Ono što je najveći problem ovde je to što za nekoliko meseci aktuelne priče oko takozvane zgrade za Rome, jer ona je u međuvremenu postala zgrada za Rome, niko nijednom nije pitao Rome šta misle o ovoj situaciji. Ako ih već nije pitao pre nego što je pravio projekat koji je namenjen rešavanju njihovih problema, pitanje je kako to da ih ni sada, kada je nastao problem koji se lično njih tiče, niko ništa ne pita. U suštini se sve pretvorilo u prepucavanje između gradske vlasti i meštana Košutnjaka koji su odlučili da na javnoj površini zadrže neko igralište po svaku cenu, krijući se iza tog igrališta, a u stvari ne želeći Rome za svoje komšije, rekla je Mirjana Milenković Talović.

Romima treba pomoći prvo oko zaposlenja

Ako se izgradi stambeni objekat za Rome na mestu gde je planiran, zbog činjenice da su već sada nepoželjni, otvara se pitanje hoće li biti rešeni problemi društvene isključenosti i marginalizacije, kao i da li će višečlane porodice u kojima niko nema stalno zaposlenje moći na vreme da plaćaju svoje račune, kaže poverenica čačanskog DS-a.

– To zapravo znači da ćemo romske porodice preseliti iz nekoliko pravih ,,starih geta” u jedan ,,savremeni geto”. Rome koji sada žive u neadekvatnim uslovima nedostojnih čoveka, preselićemo u jedan drugi geto koji će biti sa boljim uslovima u kojima može normalno da se živi, ali neće biti rešen problem njihove isključenosti iz društva, problem marginalizacije, čak će i problem stanovanja vrlo brzo doći u pitanje ukoliko se u nove stanove usele višečlane porodice u kojima niko nema stalno zaposlenje. Ko će da plaća račune, jesmo li razmišljali o tome? Oni za nekoliko meseci mogu da uđu u dugovanja i opet ostaju bez adekvatnih uslova za život, a neće imati gde da se vrate, jer sigurno Trnavska ulica i Sajmište neće ostati u ovom stanju u kom se sada nalaze. Ako lokalna samouprava, ali i građani Čačka, zaista žele da pomognu Romima da se integrišu kao ravnopravni članovi ove naše lokalne zajednice, treba im prvenstveno pomoći oko stalnog zaposlenja, a zatim im obezbediti uslove stanovanja dostojne čoveka u različitim delovima grada među neromskim stanovništvom, istakla je Mirjana Milenković Talović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *