[rstr_selector]
Aleksandar Tanasković

Dveri: Budžet Čačka je neodgovoran i tajkunski, po meri nekolicine okupljene oko gradonačelnika

Sednica Skupštine grada Čačka ušla je u četvrti dan, a odbornici danas raspravljaju o usvajanju planova čačanskih javnih preduzeća. Prema rečima Aleksandra Tanaskovića, šefa odborničke grupe Dveri, prethodnih dana zasedanje je proteklo u netolerantnoj atmosferi naročito jer je aktuelna vlast odbila većinu amandmana opozicionih grupa.

– Sednica prolazi u jednoj netolerantnoj atmosferi prepunoj različitih fizičkih i verbalnih pretnji, zapravo više verbalnih nego fizičkih. Aktuelna vlast je odbacila sve amandmane opozicionih grupa sa vrlo nerazumnim objašnjenjem. Jedan deo njih se ticao budžeta, a drugi plana generalne regulacije Centar i najveći deo amandmana je odbačen kao pravno nemoguć. Naime, vlast je pomešala pravnu mogućnost podnošenja amandmana sa njihovim defakto neslaganjem sa onim što piše u aktuelnim amandmanima. Iako smo više puta tražili i od predsednika Skupštine, i od sekretara da nam objasne po kom tom aktu su naši amandmani pravno nevalidni, zapravo nismo dobili nijedan odgovor, tačnije odgovor se svodio da to što piše u amandmanima njima ne odgovara i da oni oko toga ne žele ni da raspravljaju. To je svojevrstan vid pravnog nasilja koji je nezabeležen u dosadašnjem radu lokalnog parlamenta, tačnije on je karakterističan od 2016. godine, dolaskom Srpske napredne stranke u Čačak, zaključuje naš sagovornik.

Izvesno poskupljenje grejanja i komunalnih usluga?

Tanasković kaže da su Dveri analizom skupštinskog materijala uvideli da će nekoliko stavki, a pre svega grejanje, ove godine biti skuplje, međutim, vlast tvrdi da Dveri takvim zaključcima samo unose nemir među građane.

– Suočavamo se sa optužbama od strane vlasti da unosimo nemir kod naših građana govoreći o određenim poskupljenjima. Naime, ta poskupljenja nisu rezultat naše imaginacije, već nešto što smo zaključili analiziranjem skupštinskog materijala. Pre svega, to se odnosi na grejanje koje će poskupeti za šest odsto, bez ikakvog obrazloženja zašto će to biti tako. Juče smo videli da, i pored demantija koje je imao direktor „Komunalca”, u njegovom materijalu jasno stoji da će oni tokom prvog kvartala tražiti povećanje cena, da su ove cene za njih neodržive, tako da očekujemo i povećanje cena iznošenja smeća i komunalnih usluga u sledećoj godini. Takođe, budžet koji će biti usvojen na ovoj sednici predstavlja jedan potrošački, neodgovoran, tajkunski budžet koji je namenjen za manju grupu ljudi okupljenih oko gradonačelnika Miluna Todorovića, kao i Milenka Kostića čiji su interesi stavljeni ispred interesa većine građana. To se posebno vidi prilikom usvajanja Plana generalne regulacije centra gde su mnoga rešenja potrebe aktuelnih tajkuna Čačka i samog gradonačelnika, i kojim je predviđena legalizacija izgrađenog sprata na objektu bivšeg bioskopa Sutjeska, kaže Tanasković.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *