[rstr_selector]

Dveri pozivaju na dogovor oko izborne trke

Sudeći po najavama lidera političkih partija, u martu nas ponovo očekuju izbori. Želeći na vreme da obezbede fer-plej izbornu trku, iz pokreta Dveri pozvali su sve lidere političkih stranaka i glavne urednike medija kako bi razgovarali o izbornim i medijskim uslovima za predstojeće, vanredne izbore.

Kakav dogovor očekuju sa političkim i medijskim prvacima, saznajemo od Boška Obradovića, člana starešinstva Dveri.

 

– Pokret Dveri poziva učesnike na nastupajućim vanrednim beogradskim i republičkim izborima na okrugli sto o ravnopravnim izbornim i medijskim uslovima za sve. U pismu predsednicima SNS, SPS, DS, DSS, LDP, URS, SDPS, PUPS, JS, NS i drugih političkih stranaka koje će učestvovati na vanrednim beogradskim i republičkim izborima, kao i RRA i svim glavnim urednicima vodećih medija u Srbiji, u ime Starešinstva Pokreta Dveri zatražio sam održavanje okruglog stola na kome bi se razgovaralo o izbornim i medijskim uslovima pred nastupajuću kampanju. Bez obzira na predizborna obećanja sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će izborna krađa od Đurđevdana 2012. biti ispitana i krivci kažnjeni, to do danas nije učinjeno. U proteklom periodu bilo je mnogo dodatnih izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Kosjeriću, Zemunu, Zaječaru, Vrbasu, Odžacima, Voždovcu… Stanje u medijima je katastrofalno: više uopšte nema emisija u kojima se suočavaju stavovi vlasti i opozicije, vlada cenzura, medijski mrak i maksimalna zloupotreba medija od strane režimskih stranaka. Ovo se posebno odnosi na RTS, RTV i Studio B. Nema slobodnih izbora bez ravnopravnih izbornih uslova za sve učesnike i slobodnih medija na kojima bi se sučelili svi programi i kandidati ravnopravno – kaže Obradović.

On ističe da bi na istom okruglom stolu predstavnici vlasti i opozicije trebalo da razmotre i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima: od beogradskih i republičkih do pokrajinskih i predsedničkih, radi uštede sredstava i izborne provere svih učesnika na neregularnim izborima 2012. godine.

– Pokret Dveri očekuje brz odziv svih političkih stranaka i spreman je da bude domaćin jednog takvog okruglog stola, a domaćin bi mogao biti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je sebe proglasio predsednikom svih građana. Smatramo da je jedan ovakav okrugli sto u interesu svih učesnika na izborima, dok bi svako odbijanje da se učestvuje u ovom zajedničkom razgovoru jasno pokazalo kome su u interesu postojeće izborne neregularnosti i medijski mrak koji vlada u Srbiji – smatra Obradivić.

Iako se većina lokalnih medija u Čačku finansira iz budžera grada, Obradović ipak očekuje da ovi mediji tokom izborne kampanje neće podleći pritiscima vlasti.

– Moram da istaknem da je Čačak grad u kome su mediji još uvek slobodni za razliku od situacije koja vlada u Beogradu, naročito u velikim medijima, mada takvih primera ima i širom Srbije. Ti mediji su pod velikim pritiskom kako lokalnih, tako i republičkih vlasti i oni ne prenose ništa drugom osim onoga što govori sama vlast. U Čačku je situacija u tom smislu dosta bolja, Dveri su imale jedan pošten i ravnopravan tretman do sada. Međutim, o no što može da plaši je pritisak i ovdašnjih vlasti na lokalne medije, jer imamo situaciju da su mediji u teškoj finansijskoj situaciji i sve više se oslanjaju na sredstva koja dobijaju iz budžeta grada, da to može biti način da se mediji malo disciplinuju i na neki način počnu cenzurusati. Nadam se da naši lokalni mediji neće sebi dozvoliti takvo ponašanje, da postanu servis vladajućih stranaka u Čačku već da će nastaviti da budu slobodni i otvoreni za sve političke opcije i za jedan ravnopravan dijalog o tome šta treba da bude budućnost grada Čačka – zaključuje Obradović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *