[rstr_selector]

Dveri: Raspad vlasti SNS u Čačku

Gradska organizacija Dveri u Čačku je, povodom događanja na sednici gradske Skupštine na kojoj se raspravlja o budžetu za 2017. godinu, izdala sledeće saopštenje:

– Srpska napredna stranka u Čačku iznova je pokazala nesposobnost za vršenje vlasti. Na najvažnijem godišnjem skupštinskom zasedanju – na temu usvajanja budžeta za narednu godinu –  na sednici gradske skupštine nije prisutno više od polovine članova gradskog veća, a vladajuća većina se raspala,  u jednom trenutku nije imala čak ni kvorum za rad, pa je sednica morala biti prekinuta. Vlast time direktno dovodi u pitanje donošenje budžeta u zakonskom roku. Prosto je neverovatno da opozicija treba da obezbeđuje kvorum za rad umesto vlasti, koja se raspada i očito je nesposobna da obezbedi nesmetani rad i natera sve odbornike vlasti da prisustvuju najvažnijoj sednici.
Takođe, ističemo da je naprednjački proces donošenja budžeta za 2017. godinu probio je sve zakonske rokove. Po rokovniku za pripremu lokalnog budžeta predlog budžeta do 15. oktobra treba da bude dostavljen gradskom veću i javnosti, do 1. novembra treba da bude dostavljen skupštini, do 20. decembra novi budžet treba da bude usvojen u skupštini, a do 25. decembra dostavljen Ministarstvu finansija i objavljen u gradskom službenom glasilu. Vlast je budžet dostavila skupštini tek 17. decembra, sa mesec i po dana zakašnjenja, i donosi se u poslednji čas poslednjih dana decembra. To je i razlog velike nervoze u redovima SNS i incidenata koje neprestano na skupštinskom zasedanju izazivaju predsednik skupštine grada Igor Trifunović, narodni poslanik Marko Parezanović i šef odborničke grupe SNS Aleksandar Maksimović.

Posebno je tragikomično kada vlast pokušava da ukine pravo opozicije na podnošenje amandmana na predlog budžeta, čime se iznova želi ugušiti glas opozicije. U svojoj trci sa vremenom da usvoje predlog budžeta do kraja decembra i izbegnu prelazak na privremeno finansiranje, vlastodršci u Čačku bi najradije za zabrane opoziciju, ukinu skupštinsku debatu i ne dozvole opoziciji da predstavi svoje amandmane javnosti. To, naravno, nije prošlo i opozicija se izborila da amandmani moraju doći na skupštinski dnevni red.

To što se vladajuća većina na čelu sa SNS raspada, što Milun Todorović ne kontroliše sve odbornike SNS, koji očito održavanje kvoruma koriste za ucenjivanje gradonačelnika – to je prvenstveno problem SNS, ali i dokaz njihove nesposobnosti da vrše vlast. Međutim, ovo je sada i problem svih građana Čačka kojima je na čelu ovako nesposobna vlast SNS“, ističe se u saopštenju Gradske organizacije Dveri.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *