[rstr_selector]

Dveri: Teška godina za poljoprivrednike

Pokret Dveri je danas održao konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na lošu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivredni proizvođači iz Čačka. Radisav Racković, odbornik Dveri, kaže da su u budžetu za 2017. godinu opredeljena nešto veća sredstva za poljoprivredu u odnosu na prethodne godine, ali on smatra da to poljoprivrednicima neće značiti ukoliko se sredstva ne budu iskoristila na pravi način, odnosno ukoliko im se ne obezbedi da svoje proizvode plasiraju na tržište.
– Protekla godina je za nas poljoprivrednike bila teža od prethodnih, jer smo proizveli robu koju ne možemo da prodamo, počev od mleka, mesa, voća, povrća… Poljoprivrednici sve teže prodaju svoje proizvode, pa nije retkost da naša roba propada u skladištima ili završi u potoku. Sa druge strane država sve više pomaže strancima i dočekuje ih na najbolji mogući način, dok znatno manje brine o svojim poljoprivrednicima, izjavio je Radosav Racković, odbornik Dveri.

Novac u agrarnom budžetu treba pravilnije rasporediti

– Pre nekoliko dana je usvojen budžet Čačka za 2017. godinu, a agrarni budžet je nešto veći u odnosu na prethodne godine i mi smo kao odbornička grupa Dveri to pozdravili kao korak napred.
Međutim, čemu znatno veći budžet u poljoprivredi, ako ne iskoristite ta sredstva na najbolji mogući način. Ako se budu sredstva delila kao i prethodnih godina, proizvodi poljoprivrednih proizvođača će ostati neprodati. Poljoprivrednici neće biti udruženi, nećemo imati preradu za voće i povrće. Suština je da poljoprivrednici mogu bez tih subvencija, koje se ove godine kreću od 100.000,00 do 120.000,00 dinara, jer toliko mogu dobiti povraćaja ako nešto kupe. Mnogi će prestati da se bave poljoprivredom ako ne budu mogli da prodaju svoj proizvod, ako ne budu bili udruženi i ako nemaju druge potrebne kapacitete, kazao je Racković dodajući da je subvencije trebalo preusmeriti u udruživanje i plasman proizvoda.

Stočari u ništa boljoj situaciji

Ukazujući na tešku situaciju u stočarstvu, Racković ističe da predizborna obećanja koja je aktuelna vlast dala poljoprivrednicima nisu ispunjena.
– Srpska napredna stranka je u kampanji obećala da će pomoći proizvođačima pri prodaji poljoprivrednih proizvoda, povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i prerađivačkih kapaciteta, a to ovde nije slučaj. Cena mleka od 20 do 25 dinara, retko 30, je ispod svake ekonomske isplativosti, rekao je Racković i dodao da dok premijer Srbije dočekuje strance na najbolji mogući način i dok uvozimo sve, počevši od mleka iz Belgije i Holandije, naša domaća poljoprivreda polako umire.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *