Dveri traže pisani dokaz da je Morava nezagađena i bezbedna za plivače

Dveri traže pisani dokaz da je Morava nezagađena i bezbedna za plivače

„Do sada smo imali usmene izjave da je sve u redu, ali mi njima ništa ne verujemo i zato tražimo pisane tragove da su utvrdili kvalitet i da je dokazano da je Zapadna Morava nezagađena. U suprotnom, preduzećemo konkretne mere koje se mogu završiti i krivičnom prijavom ako se utvrdi da nisu izvršili svoje obaveze“

0

Nakon tvrdnji iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje da je Zapadna Morava bezbedna za plivače koji će u nedelju, na Bogojavljenje, plivati za Časni krst, oglasili su se iz Dveri saopštenjem u kome navode da je ovoj ustanovi podnet pisani zahtev za dostavljanjem rezultata analiza kvaliteta vode. Đorđe Šipetić, odbornik u Skupštini Čačka, kaže da je Zahtev za inspekcijski nadzor poslat i gradonačelniku Čačka, navodeći da samo pisani odgovor može da uveri kako članove ovog Pokreta, tako i sve građane, da je Morava nezagađena i bezbedna za plivače.

„U slučaju nepostupanja po našim zahtevima bićemo primorani da se obratimo tužilaštvu“

– Čuli smo da je Zavod rekao da je Zapadna Morava čista i da nema opasnosti da se održi plivanje za Časni krst. Stvar je u tome što ne postoje pisani tragovi. Mi želimo da imamo pisane tragove odnosno tačnu analizu koja kaže da je bezbedno kupati se u Moravi i da voda nije zagađena. Greška Dveri je bila ta što smo samo  usmeno tražili od Zavoda za javno zdravlje da se izvrši inspekcijski nadzor odnosno da se proveri kvalitet vode. Mi smo tu grešku upravo ispravili, odnosno izričito smo tražili konkretne dokaze, ili od Zavoda za javno zdravlje ili od gradonačelnika. Ako se desi ponovo kao što se dešavalo ranije da nije bilo konkretnih mera, odnosno da ne postoji pisani dokaz o sprovedenom inspekcijskom nadzoru i proveravanju kvaliteta vode, mi ćemo podneti kritičnu prijavu protiv nadležnih zbog krivičnog dela nečinjenja odnosno neizvršenja njihovih obaveza.

Zahtev Dveri za inspekcijski nadzor

Zahtev je poslat Zavodu i gradonačelniku. Do sada smo imali usmene izjave da je sve u redu, ali mi njima ništa ne verujemo i zato tražimo pisane tragove da su utvrdili kvalitet i da je dokazano da je Zapadna Morava nezagađena. Čekaćemo na odgovor do pola meseca, a nakon toga ćemo preduzeti konkretne mere koje se mogu završiti i krivičnom prijavom ako se utvrdi da nisu izvršili svoje obaveze, kaže Đorđe Šipetić iz Dveri.

POSTAVI ODGOVOR