Претрага
[rstr_selector]

Epidemije gripa u Moravičkom okruga nema

Čačanski Zavod za javno zdravlje je tokom ovog meseca registrovao povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim oboljenjima i bolesti nalik gripu, ali je prema rečima dr Davora Obrenića, načelnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga pod kontrolom i epidemije gripa za sada nema.
– Tokom celog ovog meseca registrujemo povećan broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, kako gornjih, tako i donjih disajnih puteva, međutim taj broj je uobičajen za ovo doba godine. Takođe, iz nedelje u nedelju registrujemo povećanje broja pacijenta sa oboljenjima sličnim gripu, ali procenat tih pacijenata je manji od onoga koji se javlja u godinama kada je proglašena epidemija gripa. Najveći broj obolelih registruje se kod dece predškolskog i školskog uzrasta što je i uobičajeno, jer imunitet kod dece još uvek nije izgrađen, a zbog njihovog boravka u školskoj i predškolskoj sredini, lakše se prenose respiratorne zarazne bolesti kada su u zatvorenim prostorijama koje se u ovim hladnim danima ređe provetravaju. Prema iskustvima iz prethodnih godina, epidemije gripa u našim krajevima uglavnom su se registrovale povratkom dece sa zimskog raspusta, dakle obično u februaru. Dešavalo se i da povećan broj obolelih od akutnih respiratornih zaraznih bolesti i uopšte od oboljenja sličnih gripu registrujemo upravo u ovom periodu pred Novu godinu i posle zimskog raspusta. Međutim, iz godine u godinu postoje odstupanja od tih pravila. U svakom slučaju, mi pratimo situaciju na terenu i u skladu sa njom ćemo preduzimati odgovarajuće mere, rekao je doktor Davor Obrenić.

Mini raspust neće biti produžen zbog respiratornih oboljenja

Prema informacijama iz Školske uprave u Čačku, nijedna škola u Moravičkom okrugu do sada nije prijavila odsustvo većeg broja đaka, pa za sada nema naznaka da bi mini raspust mogao biti produžen zbog respiratornih bolesti.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *