Epidemije gripa u Moravičkom okruga nema

Epidemije gripa u Moravičkom okruga nema

Epidemiološka situacija na teritoriji Moravičkog okruga i grada Čačka trenutno je pod kontrolom kada su u pitanju respiratorne infekcije kao i bolesti sličnih gripu, kaže dr Davor Obrenić, načelnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u čačanskom Zavodu za javno zdravlje

0

Čačanski Zavod za javno zdravlje je tokom ovog meseca registrovao povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim oboljenjima i bolesti nalik gripu, ali je prema rečima dr Davora Obrenića, načelnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga pod kontrolom i epidemije gripa za sada nema.
– Tokom celog ovog meseca registrujemo povećan broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, kako gornjih, tako i donjih disajnih puteva, međutim taj broj je uobičajen za ovo doba godine. Takođe, iz nedelje u nedelju registrujemo povećanje broja pacijenta sa oboljenjima sličnim gripu, ali procenat tih pacijenata je manji od onoga koji se javlja u godinama kada je proglašena epidemija gripa. Najveći broj obolelih registruje se kod dece predškolskog i školskog uzrasta što je i uobičajeno, jer imunitet kod dece još uvek nije izgrađen, a zbog njihovog boravka u školskoj i predškolskoj sredini, lakše se prenose respiratorne zarazne bolesti kada su u zatvorenim prostorijama koje se u ovim hladnim danima ređe provetravaju. Prema iskustvima iz prethodnih godina, epidemije gripa u našim krajevima uglavnom su se registrovale povratkom dece sa zimskog raspusta, dakle obično u februaru. Dešavalo se i da povećan broj obolelih od akutnih respiratornih zaraznih bolesti i uopšte od oboljenja sličnih gripu registrujemo upravo u ovom periodu pred Novu godinu i posle zimskog raspusta. Međutim, iz godine u godinu postoje odstupanja od tih pravila. U svakom slučaju, mi pratimo situaciju na terenu i u skladu sa njom ćemo preduzimati odgovarajuće mere, rekao je doktor Davor Obrenić.

Mini raspust neće biti produžen zbog respiratornih oboljenja

Prema informacijama iz Školske uprave u Čačku, nijedna škola u Moravičkom okrugu do sada nije prijavila odsustvo većeg broja đaka, pa za sada nema naznaka da bi mini raspust mogao biti produžen zbog respiratornih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR