Epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom

Epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom

- Zahvaljujući pedijatrima i roditeljima koji nisu podlegli antivakcinacijskom lobiju, u Moravičkom okrugu već decenijama nema malih boginja, kaže doktor Aksentije Tošić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku

0

U Moravičkom okrugu već decenijama nema obolelih od malih boginja, ali doktor Aksentije Tošić, epidemiolog čačanskog Zavoda za javno zdravlje upozorava da ih je u poslednjih nekoliko meseci bilo u Kruševcu, Beogradu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i da ih trenutno ima na Kosovu. Istovremeno, on smatra da glavnu zahvalnost za to što morbila u našem okrugu nema dugujemo pedijatrima i roditeljima koji ne podležu antivakcinacijskom lobiju.

– Moramo i dalje da nastavimo sa svim podrazumevajućim merama od kojih je najvažnija imunizacija, ali i roditelji moraju da nastave da slušaju savete pedijatara u vezi, ne samo sa ovom, nego sa svim vakcinama. Nijedna vakcina nije uvedena i ne daje se tek tako već joj je cilj da u slučaju masovnije pojave bilo koje bolesti za koju je neka vakcina predviđena, spreči česte komplikacije koje ta bolest može da ima, naglašava doktor Tošić.

Imunizacija i aktivan nadzor su od ključnog značaja

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku kaže da je za sprečavanje širenja bolesti, poput malih boginja, veoma važan aktivan nadzor koji ova ustanova sprovodi i još jednom ističe da su male boginje bolest koja dovodi do velikog broja komplikacija od kojih neke dovode do smrtnih posledica.

– Aktivan nadzor podrazumeva da svaku takozvanu morbiloznu ospu, koja samo podseća na morbilu, lekari odmah prijavljuju nakon čega se uzimaju analize za laboratorijsko ispitivanje na Institutu Torlak. U našem slučaju, ponavljam, već decenijama nije bilo nijednog slučaja i tvrdim da bismo mi već na dva slučaja proglasili epidemiju. Trenutna situacija u celoj Srbiji je pod epidemiološkom kontrolom i nemamo alarmantnu situaciju, ali u pojedinim okruzima obuhvat vakcinom je pao ispod dozvoljenih granica što nije smelo da nam se desi, rekao je doktor Tošić.

POSTAVI ODGOVOR