[rstr_selector]

Evakuisan muškarac iz Goračića

Centar za socijalni rad opštine Lučani juče je evakuisao jednog muškarca iz Goračića i smestio ga u bolnicu. On je, prema rečima direktorke Centra Stane Protić, bio ugrožen zbog niskih temperatura i nemogućnosti da brine o sebi. Inače, Stana Protić naglašava da Centar ima uglavnom telefonsku komunikaciju sa korisnicima iz udaljenih delova Dragačeva.

– Javljeno nam je da postoji mogućnost da ovaj muškarac izazove požar u svojoj kući jer je ložio vatru van ložišta. Evakuacija je bila jedino rešenje za njega s obzirom na to da je zbog niskih temperatura i nemogućnosti da se brine o sebi bio životno ugrožen. Mi nemamo prihvatilište, pa smo ga smestili u bolnicu što inače radimo u ovakvim situacijama iako je bolnički smeštaj za nas veoma skup, kaže Protić.

Više od 100 korisnika potencijalno ugroženo

Direktorka Centra za socijalni rad opštine Lučani u Guči kaže da na području Dragačeva ima više od 100 staračkih i samačkih domaćinstava koja se smatraju potencijalno ugroženim u situacijama vremenskih neprilika.

– Mi uglavnom kontaktiramo sa njihovom rodbinom i predstavnicima mesnih zajednica, ali ima i mnogo komšija i ljudi motivisanih da pomognu. Najteža situacija je u Gornjem Dupcu zbog nepristupačnosti terena i najveće visine snega. Imamo slučaj čoveka kojem je najbliži komšija udaljen tri kilometra, ali i mi i on imamo sreću da predstavnik mesne zajednice brine o njemu. Svi naši pokušaji da ga iselimo i približimo Guči nisu urodili plodom. I u ovom, ali i u sličnim slučajevima, pribegavamo nabavci namirnica i lekova unapred kako ne bi došlo do životne ugroženosti. Pre ovih mrazeva izvršili smo i nabavku ogreva za naše korisnike. Bez obzira na sve, može se reći da je situacija u Dragačevu pod kontrolom. Sarađujemo sa policijom, Gorskom službom spasavanja, Domom zdravlja i bolnicom, a uveli smo i poslepodnevna dežurstva, tako da smatram da smo spremni i za nepredviđene situacije, rekla je Protić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *