[rstr_selector]

Famozna folija još uvek nema primenu

Polietilenska nepropusna folija koja se koristi za oblaganje zemljišta na deponijama, već 15 godina u Čačku stoji neiskorišćena. Rukovodstvo Čačka foliju je kupilo još 1998. za potrebe saniranja deponije u Prelićima, ali ona tamo nikada nije ugrađena.

Poslednjih nekoliko godina nalazi se u krugu JKP „Vodovod“ u Beljini i čeka odluku „nadležnih“ da konačno pronađe svoju primenu.
Početkom ove godine usledio je predlog da se folija besplatno podeli seljacima, koji bi od nje mogli da prave hidro-akumulacije, ali ni ovo rešenje nije bilo po volji onih koji o tome odlučuju. Predsednik gradskog Saveta za poljoprivredu Drago Milošević, profesor Agronomskog fakulteta, kaže da je na pragu da razotkrije još jednu u nizu afera vezanih za foliju.
– Pitanje folije je krenulo sa mrtve tačke, međutim, sve je više onih koji ovu priču vraćaju u početnu poziciju jer im ne odgovarao to što je izašlo u javnost. Cilj završetka ove priče bio je da se konačno, plastična obloga iskoristi u svrhe za koje je nabavljena ili za neke druge potrebe, a sve da uložene pare ne bi propale. Moj predlog je bio da ukoliko folija ne nađe mesto u izgradnji deponije, treba je podeliti poljoprivrednicima koji bi od nje mogli da naprave mikro hidro-akumulacije. To bi naročito značilo poljoprivrednicima u brdskim krajevima gde nema bunara. Tvrdim da bi tih više od 40. 000 kvadratnih metara folije dalo veći efekat na razvoj poljoprivrede nego nekoliko godišnjih gradskih budžeta namenjenih njenom razvoju. Međutim sve ovo nekom iz nekog razloga ne odgovoara. Stalno mi serviraju istu priču kako nije moguće tu foliju iskoristiti za poljoprivredu već isključivo za ono za šta je nabavljena. Sve vreme govore da je Duboko zainteresovano za tu foliju, ali o tome nikakvih potvrda i najava iz Užica nema. Zbog svega ovoga i dalje insistiram da se utvrdi da li je folija sačuvana u celosti, kao i da li njen kvalitet promenjem i koja je vrednost te folije. Ako je „Duboko“ zainteresovano, onda tu foliju mora da plati onoliko koliko ona vredi. Imajući u vidu ranije iskustvo sa ljudima iz čačanske Gradske uprave, ja prosto više ne mogu da verujem nekim ljudima, jer je očigledno da postoji uticaj onih kojima ne odgovara da se ova priča okonča. Zbog svega nerazjašnjenog što se u vezi folije događalo proteklih meseci, zatražio sam da se ovo, kao i mnoga druga pitanja s timu vezi stave pred Skupštinu, pa ćemo polako odmotavati klupče – izjavio je Drago Milošević.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *