Filmovi sa festivala „Slobodna zona“ gostuju u Čačku

Filmovi sa festivala „Slobodna zona“ gostuju u Čačku

0

Od četvrtka 25. maja u Čačku gostuje Filmski festival „Slobodna zona“ koji ovog proleća ima svoju 11. Turneju u preko 40 gadova i mesta širom Srbije.
Osam najboljih filmova sa 12. izdanja „Slobodne Zone“ održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, prikazuju se od polovine aprila širom naše zemlje do kraja juna. Misija Turneje „Slobodne Zone“ jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program, navodi se u saopštenju organizatora i dodaje da je Turneja jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Projekcije u Galeriji Nadežda Petrović do 01. juna

Najbolji filmovi sa prošlogodišnjeg festivala biće prikazivani u Čačku do 1. juna. Projekcije će biti održavane u Umetničkoj galeriji„Nadežda Petrović“, i to svakog dana po jedan film, a početak projekcije biće u 20 časova.
Predvodnik ovogodišnjeg repertoara Turneje je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je film „Neruda“ Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Drugi film koji će biti prikazan u Čačku je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu interneta, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama „Čujte i počujte“.  Film „Dok otvaram oči“ je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. „Ljubavnici i despot“ je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Naročito dobar prijem beogradske publike na Slobodnoj Zoni imao je film „Beskrajna poezija“, o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima. Za višestruko nagrađivani dokumentarac „Pod suncem“ Vitalija Manskog na festivalu se tražila karta više. Ovaj film  otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. Pretposlednji film na Turneji biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli„Efekat vode“.
Turneju će u Čačku zatvoriti pobednik 66. berlinskog filmskog festivala, italijanski dokumentarac „Požar na moru“ Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema migranata.
Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća „Five stars“.

POSTAVI ODGOVOR