Goč se vraća na turističku mapu Srbije

Goč se vraća na turističku mapu Srbije

Završen je tenderski postupak, potpisan ugovor i u aprilu se očekuje početak radova na izgradnji savremenog ski-lifta sa ski-stazom u dužini od oko 380-400 metara. U planu je  pokrivanje sportskih terena, izgradnja avantura parka i zatvorenog bazena

0
Foto: Marijana Rajović

Ustanova Dečje odmaralište „Goč“ sa hotelom „Dobre vode“, trenutno zadovoljava potrebe školskog turizma u čiju svrhu je i osnovana. Tokom zimskog raspusta smeštajni kapaciteti su bili 100% popunjeni, a slična situacija se očekuje i do kraja školske godine i tokom letnjih kampova. Ivan Milić, direktor dečjeg odmarališta „Goč“ najavljuje obogaćivanje sadržaja koji će ova planina nuditi u budućem periodu, a jedan od najznačajnijih je novi ski-lift čija izgradnja se očekuje ove godine.

Foto: Marijana Rajović

– Ono čime se ova ustanova bavi prevashodno je školski turizam – škole  u prirodi, rekreativna nastava, a u letnjem periodu naši gosti su i sportske ekipe koje održavaju pripreme i sportske kampove. Ono što je novina je da je završen tenderski postupak, potpisan je ugovor i očekuje se izgradnja ski-lifta. Postojeća staza dužine 250 metara trebalo bi da se produži do 380-400 metara. To će biti savremeni ski-lift sa ski-stazom na kojoj će najmlađi učiti prve skijaške korake. Radovi na izgradnji ski-lifta bi trebalo da krenu početkom aprila, tako da ćemo za sledeću sezonu sigurno imati i skijanje na Goču, najavljuje Milić.

U poslednjih nekoliko godina otkako je ostala bez ski-lifta i žičare, ova planina je zamirala, ali se sada ponovo budi i vraća se na turističku mapu Srbije.

– Nekadašnja, duža staza od 1500 metara, nije u upotrebi skoro četiri godine otkako su radnici koji su bili zaposleni u Ski-klubu ostali bez posla pa su svoje zarade potraživali preko suda. Sud je tada naložio Ski-klubu da isplati zarade. Kako nisu imali sredstava za to, prodat je stari ski-lift, prodata je žičara dužine 1500 metara i sve od inventara što je moglo da se proda. Mi sada krećemo od nule. Grad Kraljevo je prepoznao značaj ove planine i prednosti koje ona nudi i uz podršku Republike Srbije opredelio oko 35 miliona dinara za izgradnju ski-lifa. Počinjemo da se budimo, ali na ovome nećemo stati. Naša želja je i da dužu stazu od 1500 m ponovo stavimo u funkciju. Iako trenutno nemamo ski-lift, mališanima je na raspolaganju staza dužine 250 metara na kojoj se sankaju i uče prve skijaške korake, a tu je i zip lajn u dužini od oko 70 metara.

Svi smeštajni kapaciteti tokom zimskog raspusta su bili popunjeni.
Foto: Marijana Rajović

– Kapaciteti su bili popunjeni 100%, a produžetak raspusta je doveo i nove turiste. Popunjenost kapaciteta do kraja školske godine je 90%, kao i tokom letnjih kampova, što znači da je Goč zanimljiv turistima i leti. Mi smo zadovoljni i nadamo se da će ova godina biti dobra za poslovanje naše firme. Nećemo  se zaustaviti na izgradnji ski-lifta već ćemo nastaviti da oplemenjujemo sadržaje. U planu je da novoizgrađene sportske terene koje smo uredili prošle godine natkrijemo da bismo omogućili sportistima da ih koriste i u lošim vremenskim uslovima. Isto tako, ideja je izgradnja avantura parka i zatvorenog bazena, čime bismo upotpunili sadržaje za sve naše posetioce na Goču, kaže Ivan Milić.

POSTAVI ODGOVOR