Gornjomilanovački Muzej nastavlja istraživanja na Rudniku

Gornjomilanovački Muzej nastavlja istraživanja na Rudniku

Najznačajniji rezultati arheoloških istraživanja na Rudniku od 2009. godine objedinjeni su izložbi pod nazivom „Srednjovekovni Rudnik”. Ovogodišnja istraživanja počinju u ponedeljak i traju 36 radnih dana

0
Fotografija Muzeja rudničko-takovskog kraja

Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca od 2009.godine neprekidno vrši arheološka istraživanja na Rudniku. Prema rečima Aleksandra Marušića, direktora Muzeja, ovogodišnja arheološka kampanja počinje u ponedeljak 31.jula u saradnji sa beogradskim Filozofskim fakultetom.

– Ovogodišnja istraživanja trajaće 36 radnih dana, a predvodiće ih doktor Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta i Ana Cicović, viši kustos-arheolog našeg Muzeja. Sa njima će biti i grupa studenata arheologije. Radiće se na dva lokaliteta. Jedan je u zaseoku Drenje, a drugi kod nove rudničke crkve, na obodu varošice Rudnik. Nadamo se da ćemo, kao i prethodnih godina, imati neke ekskluzivne rezultate, neka otkrića koja ćemosa ponosom predstaviti javnosti. Mi tragamo za srednjovekovnim Rudnikom i pokušavamo da odgonetnemo sa arheološke strane sve ono što je sa istorijske strane, manje ili više poznato: kako je funkcionisao život na Rudniku tog vremena, kaže Marušić.

Izložba putuje u Trebinje

Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja podseća da su arheolozi ove ustanove 2015.godine na Rudniku pronašli možda najznačajniji artefakt u arheologiji s početka 21 veka.

– Radi se o pečatniku, odnosno tiparu kneza Lazara Hrebeljanovića. Inače, izložba „Srednjevekovni Rudnik”, koja predstavlja sve najznačajnije rezultate istraživanja na Rudniku, posle Beograda, Kragujevca i drugih mesta u Srbiji gostovala je i u Crnoj Gori, u Budvi. Za početak oktobra planirano je njeno gostovanje i u Muzeju Hercegovine u Trebinju, rekao je Marušić.

POSTAVI ODGOVOR