Претрага
[rstr_selector]

Grad na Moravi bez mladih i bez perspektive

Prema podacima čačanske Policijske uprave i Republičkog zavoda za statistiku, svake godine Čačak napusti oko 1000 mladih ljudi.

Pre dve godine Zavod za statistiku, obelodanio je podatak da je 2012. mesto boravka u gradu na Moravi odjavilo oko 2000 ljudi starosti između 20 i 35 godina.

Kao osnovni razlog napuštanja rodnog grada, mladi Čačani navode činjenicu da se do posla sve teže dolazi, ali ističu i da u samom gradu nema kulturnih ni zabavnih sadržaja koji bi privukli njihovu pažnju.

U čačanskoj Gimnaziji nedavno je sprovedeno istraživanje koje bi kod nadležnih već trebalo da uključi zvono za uzbunu. Prema anketi sprovedenoj među čačanskim maturantima 91 odsto njih ne bi se vratilo u Čačak posle završenog fakulteta. Njih 65 odsto sebe vidi u Beogradu ili Novom Sadu, dok bi 35 odsto, ako im se ukaže prilika, otišlo u inostranstvo.

Kao osnovni razlog napuštanja rodnog grada mladi navode činjenicu da je u njemu nemoguće pronaći posao. Najčešći komentari mladih su da se do posla dolazi preko novčanika ili uz pomoć političkih ili rodbinskih veza.

I evidencija čačanske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ide u prilog tvrdnjama čačanske omladine. Od oko 12.000 nezaposlenih skoro trećina su mladi ljudi. U prilog svim poražavajućim podacima ide i najnovija informacija da je u prošloj godini u Čačku rođeno čak 100 beba manje nego u 2012.

Već godinama u Čačku nema ekonomskih pomaka napred. Dolaskom na vlast, članovima stare-nove koalicije usta su bila puna reči o novima radnim mestima, oporavku nekadašnjeg „privrednog čuda“, a i sada za potrebe kakve političke promocije može se čuti da će Čačak biti ekonomski lider u regionu. Da nije žalosno i da Čačak ne postaje grad staraca, izjave lokalnih političara u vrhu vlasti mogle bi se shvatiti kao neuspela šala na račun ovdašnje omladine. Punih godinu dana čačanska javnost sa lokalnih medija, koje pritom plaća grad iz budžeta, sluša i gleda izveštaje o brojnim posetama inostranstvu koje su naši političari realizovali, kažu, u cilju stvaranja povoljne privredne klime. Čačanska javnost do sada nije imala prilike da se upozna sa rezultatima tih brojnih poseta, koje su platili građani Čačka. Nijedno novo radno mesto nije otvoreno zahvaljujući njihovom angažovanju na tim putovanjima.

Dok, sa jedne strane mladi ćutke odlaze, u Čačku se na sva zvona za 2014. najavljuju isti oni projekti za koje je rečeno da će biti realizovani prošle ili nekih ranijih godina. Bez prevelike medijske prašine, u Čačku je prošlo zapošljavanje u Zdravstvenom centru, ustanovi „Zračak“, „Elektrodistribuciji“, pošti i pojedinim javnim preduzećima. Najbolji primer da je u većini ovih firmi posao bilo moguće dobiti isključivo putem političke podobnosti, svedoči izjava predsednika Skupštine Veljka Negovanovića, koji je i javno rekao da su direktori javnih preduzeća „stranački ljudi“.

Za mlade, naročito obrazovane ljude, ovakve izjave predstavljaju još jedan u nizu razloga zbog kojih žele da odu i u Čačak ne žele da se vrate.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести