Grad oštetio useve i voćnjake na teritoriji Čačka, Ivanjice i Lučana

Grad oštetio useve i voćnjake na teritoriji Čačka, Ivanjice i Lučana

Nevreme sa gradom sinoć je za kratko vreme oštetilo zasade na seoskom području i uzrokovalo izlivanja vode iz preopterećenih šahti na pojedinim lokacijama u gradu; procena štete očekuje se narednih dana

0

Šire područje Čačka sinoć oko 19.00 časova zahvatilo je nevreme praćeno gradom koji je naneo velike štete na voćarskim i povrtarskim kulturama u selima ka Požegi i Lučanima, rekao je Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.
– Grad je padao oko 10 minuta, a najviše su stradali voćnjaci u Miokovcima i Riđagama gde je grad bio veličine jajeta i gde su štete pretrpeli i poljoprivredni usevi. U Miokovcima su u velikoj meri oštećeni zasadi kajsije, trešnje i jabuke.
Na gradskom području Čačka na nekoliko lokacija došlo je do izlivanja atmosferskih voda, a najviše problema sa kanalizacionom mrežom bilo je u Ljubiću, Atenici i delu Trnave.

Apel građanima da oluke isključe iz kanalizacione mreže

U gradskoj zoni je bilo izlivanja iz šahti jer su kanalizacione mreže bile preopterećene, kao i mreža za odvod površinskih voda. Iz tog razloga bih apelovao na građane da svoje oluke isključe sa sistema za odvod površinskih voda ili kanalizacione mreže, jer je to jedan od najvećih uzročnika izlivanja na teritoriji grada. Najviše izlivanja imali smo u Ljubiću u mesnoj zajednici Tanasko Rajić, u Atenici, jednom delu Trnave gde se u nekoliko domaćinstava izlila kanalizaciona mreža. Na vodama drugog reda zabeležen je blag porast, ali nije bilo intervencija jer su u prethodnom periodu preduzete određene mere. Ulica 66 u Atenici je odbranjena uz pomoć džakova i vreća koje smo nedavno postavili i u tom delu nije bilo plavljenja. Još uvek se ne zna tačan podatak o ispaljenim protivgradnim raketama, a reagovali su svi strelci na teritoriji Čačka sa protivgradnih stanica. Od sinoć smo pokušavali da dobijemo radarski centar u Užicu, ali nismo uspeli, pretpostavljamo da su imali dosta intervencija s obzirom na to da su zaduženi za ovaj deo Zapadne Srbije, rekao je Bratislav Zečević.

U Ivanjici ispaljeno 90 protivgradnih raketa

Jaka kiša praćena gradom i olujnim vetrom nije zaobišla ni područje Ivanjice. Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine, kaže da je gotovo cela teritorija zahvaćena ovim nevremenom, a da su protivgradni strelci ispalili 90 raketa.
– Nevreme je trajalo između 18.00 i 19.00 časova, a zahvatilo je mesne zajednice Prilike, Bukovicu, Luke, Lisu, Brezovu, Pridvoricu, Devićie i druge. Posledice grada se još uvek ne znaju, biće utvrđene narednih dana, ali svakako da ovo nije dobro posle snega koji je zadesio više predele naše opštine prošle nedelje. Ono što je umanjilo štetu sigurno je brzo dejstvo protivgradnih strelaca u saradnji sa radarskim centrom iz Sjenice. Ispaljeno je oko 90 protivgradnih raketa, a šteta će se znati kada Komisija izađe na teren i proceni štetu od snega i jučerašnjeg grada, gde su svakako najviše stradali malinjaci i ostali zasadi voća i povrća, rekao je zamenik predsednika opštine i dodao da je Opština nabavila dovoljan broj raketa za protivgradne stanice.
On je podsetio da se juče gotovo ponovila situacija od pre godinu dana kada je 5. maja, na teritoriji ove opštine u jednom danu ispaljeno 100 raketa. Lokalna samouprava prati situaciju i ukoliko nivo zaliha raketa bude došao do minimuma, raspisaće novu javnu nabavku, naveo je Momčilo Mitrović.

Nevreme nije zaobišlo ni Dragačevo

U opštini Lučani za sada ne postoje tačni podaci koliko je na ovoj teritoriji ispaljeno protivgradnih raketa jer Štab za vanredne situacije sinoć nije uspeo da uspostavi vezu sa radarskim centrom u Užicu, rekao je Zoran Vučićević, načelnik opštinskog Štaba. Za procenu štete čekaju se komisije koje će u narednom periodu biti formirane.

– Grad je zahvatio sela Rti, Gornju i Donju Kravaricu, kao i sela ispod Ovčara – Markovicu, Rtare, Dučaloviće ka Negrišorima, kao i Guču, Viču, Kaonu, Guberevce, Milatoviće, Lisu tako da je najveći deo opštine Lučani bio zahvaćen gradom, negde slabijeg, a negde jačeg intenziteta. Imali smo problema da uspostavimo komunikaciju sa Radarskim centrom Užice, jer su veze celu noć bile u prekidu, tako da još uvek nemamo podataka o protivgradnoj odbrani. Ono što mogu da kažem je da je gradonosni oblak bio velikih razmera, pa je teško bilo razbiti ga i izbeći grad, rekao je Vučićević i dodao da su štete pretrpele maline, jabuke, kupine, ali su stradali i drugi poljoprivredni usevi.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR