[rstr_selector]

Grad pomaže izgradnju kuća za izbegle i prognane

Grad Čačak je raspisao postupak javne nabavke građevinskog materijala za završetak izgradnje ili adaptacije objekata za četiri izbegličke porodice koje su ispunile uslove konkursa raspisanog u junu prošle godine. Kako kaže Snežana Radovanović, poverenik za izbeglice i migracije, ovaj materijal je namenjen izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na teritoriji Čačka živi 12.900 izbeglih i prognanih osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno raseljenih sa Kosova i Metohije. Prema rečima Snežane Radovanović, prema najnovijoj anketi rađenoj među njima, 180 porodica nema rešeno stambeno pitanje.

– U junu prošle godine raspisali smo javni poziv za sve oni koji žele da grade ili adaptiraju stambeni objekat. Na žalost, samo četiri porodice su ispunile sve uslove konkursa. Građevinski materijal koji sada nabavljamo namenjen je upravo njima. Bespovratna sredstva za građevinski materijal iznose od 180.000 do 550.000 dinara bez PDV-a. Grad Čačak je u obavezi da za svaki paket građevinskog materijala izdvoji 10% iz budžeta. Ove četiri porodice trebalo bi da građevinski materijal dobiju krajem oktobra ili početkom novembra, rekla je Radovanović.

Samo 400 izbeglih nije uzelo srpska dokumenta

Prema rečima poverenice za izbegle i raseljene, od 10.000 ljudi koji su u Čačak stigli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, samo 400 nije uzelo ličnu kartu naše zemlje.
– Faktički, izbeglički status ima samo tih 400 osoba. Svi ostali, koji su uzeli srpska dokumenta, državljanstvo i ličnu kartu su iz izbegličke prešli u socijalnu kategoriju. Ipak, za građevinski materijal o kojem govorimo mogli su da konkurišu svi oni uz rešenje o ukidanju izbegličkog statusa, kaže poverenica.

Najveći broj izbeglica, ipak, rešio stambeno pitanje

Snežana Radovanović kaže da su prošle godine sva povereništva za izbegle, prognane i raseljene na teritoriji Srbije anketirala svoje štićenike u vezi sa stambenim pitanjem.
– Tako smo došli do podatka da su 54 porodice zainteresovane za otkup stanova. 31 porodica izrazila je interesovanje za seoska domaćinstva, a za završetak započete gradnje 37 porodica. Od tih 37, 15 se izjasnilo za adaptaciju stare kuće, rekla je Radovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *