[rstr_selector]

Građani plaćaju nerad zaposlenih u javnim preduzećima

Poslednjih nekoliko nedelja pažnju čačanske javnosti privuklo je poslovanje još jednog gradskog javnog preduzeća. Posle „Komunalca“ i „Turističke organizacije“ zamršeno klupko počelo je da se odmotava i u „Gradskom zelenilu“ gde ovih dana dolaze na naplatu svi loši potezi ranijih rukovodilaca.

Na sednicama Gradskog veća moglo se čuti da je „Gradsko zelenilo“ suočeno sa teškoćama u poslovanju jer su kasu ove firme ispraznile sudske presude radnika. Više od 20 zaposlenih tužilo je firmu po raznim osnovama, a najčešće je to bio slučaj zbog smanjenja koeficijenta i otkaza. Inače, u polsednjih četiri godine „Gradsko zeleniko“ bilo je jedino gradsko preduzeće koje u gradu nije poslovalo sa gubitkom. U tom periodu „Gradskim zelenilom“ rukovodila je Verica Stanić, a pre nje direktor je bio Milan Draškić, sadašnji prvi čovek gradske Stambene agencije.

Na jednoj od sednica gradskog veća mogle su se čuti kritike na račun danas penzionerke, Verice Stanić. Njoj se zamera što je dopustila da se tužbe nagomilaju, a na teret joj se delimično stavlja i današnja prazna kasa. 

U nekadašnjoj firmi zameraju joj da je prodavnice cveća prodavala u bescenje, ali i to što je sa motikom u rukama pomagala radnicima koji rade u proizvodnji.

Zbog brojnih prozivki Verica Stanić juče je u svom skromno opremljenom stanu u Čačku organizovala konferenciju za novinare, kako bi se javnost uverila u kakvim uslovima živi i da li se okoristila boravkom na direktorskom mestu, ali i da bi objasnila pod čijim rukovođenjem su nastale tužbe.

– Za finansijske probleme u nekadašnjoj firmi ja sam takođe čula iz medija, da je navodno likvidnost preduzeća dovedena u pitanje, a sve zbog sudskih sporova. Vidim da se pominje neki iznos od 2.6 miliona dinara što po meni izaziva sumnju, tako da bi pravu informaciju koliko je do sada dato za rešene sudske spotrove mogla jedino da da sadašnja direktorka firme. Takođe je sporna priča da sam dala deset otkaza… O poslovanju ali i o tim sporovima bilo je obavešteno Gradsko veće. Ja sam sudske sporove nasledila kada sam 2008. godine došla na mesto direktora. Na primopredaji sam zatekla deset sudskih sporova, od toga šest radnih. Zatekla sam nevraćen kredit uzet na ime tužbi radnika jer su 23 radnika tužila preduzeće za neisplaćene zarade iz nekoliko godina s početka 2000. Preduzeće je ostavljeno u normalnom finansijskom stanju, na primopredaji ostavila sam oročenih milion dinara i još dodatnih sredstava na tekućem računu – kaže Verica Stanić.

Međutim, iako je Verica Stanić svoj detaljan izveštaj sa razlozima otpuštanja nekolicine radnika dostavila članovima Gradskog veća, njoj nikada javno nije pružena šansa da objasni razloge koji su Gradsko zelenilo danas doveli u finansijski kolaps, kao ni način na koji je imovina prodata. Verica Stanić kaže da je otpustila radnika koga je zaposlio prethodni direktor Milan Draškić jer je uzeo neplaćeno da bi obavljao direktorsku funkciju u drugom preduzeću, a po povratku u „Gradsko zelenilo“ izjasnio se da ne može i ne zna da obavlja posao za koji prima platu. Verica Stanić ne krije da je imala silne muke da zaposlene dovede u okvire radne atmosfere, a veruje da se i danas u kancelarijama pojedinih službenika umesto referata i projekata na policama nalaze prazne pivske i flaše od vinjaka.

Po nekima, direktorka je otkaze delila jer je bila nervozna. Međutim kada je sadašnja direktorka Zelenila, Jasminka Lazić, ušla u problematiku, pred članovima veća nedavno je branila pojedine ranije stavove Verice Stanić po pitanju radne discipline zaposlenih i nije se složila sa konstatacijom da je bivša direktorka otkaze delila zbog nervoze. Na jednoj od sednica Gradskog veća, održanoj početkom novembra čačanski mediji su preneli da je gradonačelnik Vojislav Ilić, Lazićevoj tada sugerisao da za svoju prethodnicu može da kaže “da nije bila normalna, pa nek je utuži”. Na sve ovo Verica Stanić kaže:

– O čemu pričamo, sve sam radila u interesu preduzeća, u interesu radnika i u cilju štednje. Jedan jedini dinar nije utrošen mimo toga. Sve što je prodato, slilo se u preduzeće, ana ime toga je kupljena oprema, mehanizacija, obnovljen vozni park i sve to ima u poslovnim knjigama firme. Sve što je urađeno obavljeno je zahvaljujući razumevanju bivšeg gradonačelnika i zahvaljujući angažovanju mojih saradnika. Danas sam doživela da me posle sveg tog napora da održim preduzeće, pljuju. Jedan drugi gradonačelnik kaže kako sam ja nenormalna i nervozna osoba koja daje otkaze i to je bruka i sramota. Smatram da u upravi grada ali i u javnim preduzećima treba da postoji kodeks ponašanja ali nažalost i onda ali i sada sam pljuvana. Žalosno je ko tuži ovaj grad. Građani plaćaju nerad ljudi u javnim preduzećima, čast izuzecima. Nije tačno da sam dala deset otkaza, već samo jedan i bio je jedan tehnološki višak. U međuvremenu 22 radnika je dobilo povećanje koeficijenta, a za sedmoto je on smanjen. Tamo nisam mogla držati nekog da sedi i da gleda da mu plata pada s neba, kao što radi dotični gospodin Milošević. Ulazila sam u njegovu kancelariju i tada se flaša od piva skotrljala, verujte, meni je tada bilo neprijatno…i napadi na kapiji i kada su bušili plastenik. Doživela sam da me kritikuju oni koji su sedeli i vršili mahinacije na gradskom groblju. Ti kritičari proveli su više vremena u kafani nego na radnom mestu, zar takve ljude treba da plaćaju građani Čačka – ogorčena je Verica Stanić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *