Претрага
[rstr_selector]

Gradonačelnik Čačka: Građani ne treba da brinu, neće se graditi nikakav migrantski centar

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da ne postoji ni trenutni a ni budući plan za izgradnju centra za prihvat migranata jer naš grad nije na ruti kojom se kreću migranti iz Avganistana, Sirije, Iraka i Irana.

– Naši sugrađani ne treba da brinu i da nasedaju na provokacije o gradnji bilo kakvih kampova, bilo kakvih naselja za migrante. Ono što Grad Čačak čini, zajedno sa Komesarijatom za izbeglice, jeste obezbeđenje domaćinstava za sva interno raseljena lica i izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije i sa Kosova i Metohije. Već su obezbeđena tri domaćinstva, sa sve kućama i okućnicama, a u prvoj polovini 2020. godine očekuje se još pet gazdinstava. Raspisan je konkurs za tih pet kuća, a on traje 30 dana. Obezbeđena su sredstva za tu namenu, kao i za nabavku svega što je potrebno i neophodno za normalan život, kako bi se zbrinuli naši sunarodnici. To je ono na čemu Grad Čačak intenzivno radi, a ne na gradnji nekog migrantskog centra na teritoriji našeg grada, kaže Todorović.

On dodaje da je obaveza Grada Čačka, kao grada humanih ljudi, da pomaže svima koji su u nevolji kao što je to rađeno vekovima unazad, a takva praksa treba da se nastavi i u budućnosti.

Akcioni plan o unapređenju položaja migranata omogućio sredstva Gradu

Todorović napominje da je Akcioni plan o unapređenju položaja migranata u Čačku do 2021. godine, koji je Skupština Grada usvojila 26. marta 2018. godine, omogućio da naš grad aplicira za sredstva kojima će se pomoći ljudima u nevolji, kao i da je reakcija organizacije Dveri, nakon dve godine od te Skupštine, zakasnela.

– Taj Akcioni plan je nama omogućio da apliciramo i dobijemo novac od Komesarijata za izbeglice. Da nije bilo tog Akcionog plana, mi ne bismo mogli da se prijavimo za ta sredstva, a ona iznose oko 11 miliona dinara. Grad Čačak je učestvovao sa nešto manje od 10% sredstava, a ostatak iznosa je obezbedio Komesarijat za izbeglice, da kupimo pomenute kuće sa okućnicama, kao i da se one opreme. A to što se neko setio posle dve godine, mislim na Boška Obradovića, smatram da je njegova reakcija zakasnela. Već će dve pune godine od te Skupštine, a ono što se može videti i proveriti u stenogramu, jeste činjenica da je pet odbornika političke organizacije Dveri veoma pohvalno govorilo od tom Akcionom planu na toj Skupštini, ističe Milun Todorović.

Na temu privođenja određenog broja migranata, Todorović napominje da on nije video migrante, niti da ima bilo kakvo saznanje od Policijske uprave u Čačku da su migranti bili privođeni pre nekih mesec dana.

Uspešna 2019, ambiciozna 2020. godina

Gradonačelnik Todorović ističe da je 2019. godina bila uspešna na mnogim poljima, ali da su ambicije visoke i da želja za novim i boljim ostvarenjima uvek postoji.

– Ja lično, kao i moji saradnici, doživljavamo 2019. godinu kao uspešnu, a nadamo se da će sledeća biti još uspešnija. Mi imamo ambicije i uvek želimo mnogo više, što je dobro, dok imamo ambiciju imaćemo i rezultate. Otvorili smo pun profil auto-puta Čačak-Beograd, prvi letovi za Beč sa aerodroma „Morava“ su krenuli, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, u 2020. godini Čačane očekuje intenzivan razvoj saobraćajnica, bulevara, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i nastavak proširenja industrijskih zona, počev od one kod kompanije „Cer“, industrijske zone u Preljini i Konjevićima. Očekuju se i nova radna mesta, koja će omogućiti povećanje zaposlenosti, a treba spomenuti i podršku domaćim privrednicima koji kroz svoje delatnosti u malim i srednjim preduzećima predstavljaju osnov razvoja. Budžet Grada Čačka za 2020. godinu iznosi 4 milijarde i 762 miliona dinara.

– Naravno, treba da završimo sve započete projekte, Ulica 10 da se uradi u punom profilu, a očekuju nas radovi i u Sinđelićevoj, kao i rekonstrukcija Balkanske ulice. Što se tiče aerodroma „Morava“, u planu je uvođenje letova za Solun i druge destinacije, izgradnja kargo terminala, kao i brzo proširenje i produženje uzletno-poletne piste. Krajem 2020. godine, u decembru, kreće i faza auto-puta „Moravski koridor“ od Čačka ka Kraljevu, dok će se za dve godine, nadam se, završiti krak auto-puta „Miloš Veliki“ od Preljine ka Požegi. Čačak postaje saobraćajno čvorište u Srbiji i regionu. Ipak, imamo i velike projekte za 2020. godinu, a to je građevinska rekonstrukcija Opšte bolnice u Čačku, izgradnja Zdravstvene stanice u Ljubiću i još mnogo dobrih projekata, ističe Todorović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *