[rstr_selector]

Градска библиотека Чачак: За ученике и студенте попуст на чланство на Савиндан

„Било је хартије онда, чак и боље него данас, хартије од коже. Па и мастила је било које теже бледи него данашње. Кад одеш у Хиландар видећеш рукописе из оног времена, царске и светитељске. Писао је Свети Сава…”

Библиотека ,,Владислав Петковић Дис” у Чачку, чији фонд је богат записима и књигама о лику и делу Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, у суботу 27. јануара на Савиндан, који се обележава као школска слава, даваће попуст од 50 одсто на чланство за ученике и студенте.

У огранцима Библиотеке у Мрчајевцима, Пријевору, Прељини и Заблаћу попуст је важио током ове недеље, а још данас се може остварити у огранку у Прељини.

„Било је хартије онда, чак и боље него данас, хартије од коже. Па и мастила је било које теже бледи него данашње. Кад одеш у Хиландар видећеш рукописе из оног времена, царске и светитељске. Писао је Свети Сава, али мало. Заиста је писао мало мастилом по хартији, али много, врло много на начин апостола Христових. Писао је Свети Сава и кроз малтер и циглу, и кроз законе државне, и кроз цркве и школе. Хиландар и Жича његово су писање. Овим начином написао је Сава врло много књига. Он пише и дан данас. Сви они малишани што сваког белог јануара певају: „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави” – јесу најновије књиге Савине.” (из записа Владике Николаја Велимировића)

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024