[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Градско веће Чачка одобрило захтев ЈКП ,,Чачак” за поскупљење даљинског грејања

Градско веће Чачка одобрило је захтев ЈКП за грејање ,,Чачак” да се повећа цена даљинског грејања за око 8 одсто. Повећање ће се примењивати на крајње кориснике у систему даљинског грејања, ако одлуку Градског већа усвоје одборници Скупштине Града Чачка.

Како наводе из ЈКП за грејање ,,Чачак”, поскупеће варијабилни део цене, док фиксни део остаје исти. А шта то конкретно значи за крајњег корисника и како ће се одразити на његов месечни рачун, објашњава Тања Тодоровић, директор сектора економских послова у овом предузећу.

– Ово је повећање варијабилног дела цене, односно цене која се односи на потрошњу, за 11 одсто. А када је реч о укупној цени на нивоу једног месеца, она ће се кориговати око 8 одсто. Шта то значи. У зависности од потрошње у грејној сезони, корисници ће имати увећан укупан рачун за око 8 одсто, односно у фиксном износу за 700 до 1000 динара у зависности од величине стана и потрошње за тај стан која се исказује у киловат часовима. Што се тиче фиксног дела цене, он за сада остаје непромењен. То значи да ће корисници ће након грејне сезоне добијати исте рачуне до почетка следеће грејне сезоне када ће се радити цена за наредну годину.

Уредбом о утврђивању цене услуге грејања прописано је да се она може кориговати у току грејне сезоне, ако се укупна цена енергената коју плаћа ЈКП за грејање повећа за више од 3 одсто. Како је повећање цене енергената тренутно знатно веће од 3 одсто, а додајући на то и повећање цене гаса и струје према овом предузећу, захтев за поскупљење услуге даљинског грејања је и оправдан и нужан, објашњава саговорница.

– У овом моменту, укупна цена енергената је повећана за 11 одсто. Поред повећања цене гаса која је наступила од 1. јануара, имали смо и повећање цене струје. Цена струје је за нас повећана од 1. јануара 8 одсто на постојећу цену, а у међувремену, од последње корекције цена, имали смо још једно повећање цене струје за 26,6 одсто које није било укључено у претходну калкулацију. Тако да смо сада, са овом корекцијом, укључили и то повећање цене струје. Значи, повећање цена електричне енергије и гаса заједно је утицало на повећање варијабилног дела цене енергената.

Одлука о цени за испоручену топлотну енергију крајњим купцима наћи ће се на дневном реду седнице Скупштине Града Чачка, која је заказана за 23. фебруар.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *