Претрага
[rstr_selector]

Gužve u čačanskom Domu zdravlja

U čačanskom Domu zdravlja beleži se povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima sličnom gripu. Dr Marina Milošević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, kaže da su primetne gužve jer se javljaju i hronični bolesnici kao i oni koji dolaze za redovnu terapiju, ali naglašava da još uvek nije izolovan virus gripa da bi mogla da se proglasi epidemija.
– Naša služba je radila za vreme novogodišnjih praznika u dve smene i u toku ta tri dana pregledano je 386 pacijenata od kojih je oko dve trećine imalo simptome slične gripu. Simptomi su bili visoka temperatura, kašalj, a bilo je i onih koji su imali stomačne probleme. Povećan obim posla zabeležila je i služba Hitne pomoći koja je imala dosta intervencija na terenu, rekla je dr Marina Milošević.

Zbog gužvi se virus lakše prenosi

Doktorka Milošević građanima savetuje da ukoliko dođe do pojave povišene telesne temperature, najpre sačekaju dva do tri dana pre nego što se jave lekaru.
– Pre svega, pacijenti treba da miruju, da prestanu sa obavljanjem svih aktivnosti, da uzimaju dosta tečnosti, aspirine ili slične medikamente kojima inače spuštaju temperaturu. Ukoliko se stanje ne poboljša i temperatura ne počne da opada, tek onda treba da se jave lekaru. To govorim iz razloga jer su već ogromne gužve u Domu zdravlja, kao i ambulantama koje su od danas počele da rade, pa se javljaju i hronični bolesnici i pacijenti koji dolaze za redovnu terapiju. Samim tim se i duže čeka na lekarski pregled, pa se tako lakše prenosi viremija. Pored toga, i mi od danas imamo problem sa smanjenim brojem lekara jer su i oni bolesni, rekla je dr Milošević i dodala da će svi pacijenti koji dođu na pregled biti primljeni, ali su čekanja duža nego obično.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *