[rstr_selector]

Inicijativa za Ulicu Verice Barać u fioci zaborava gradskih vlasti

U Čačku je nedavno naziv dobilo 56 ulica do tada označenih brojevima. Međutim, iako se protekle dve godine uveliko o tome govorilo, nijedna nije ponela ime Verice Barać.

Sva je prilika da nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije neće ni dobiti posthumne počasti od sadašnjih vlasti grada u kojem je rođena i gde je započela borbu protiv korumpiranog sistema.

Tokom osam meseci rada na odabiru naziva za 56 gradskih i prigradskih saobraćajnica, članovi Komisije za određivanje naziva ulica većinom su sami donosili odluke o tome jer mesne zajednice nisu bile ažurne da dostave svoje predloge. Tako su ulice ponele imena pisaca, umetnika, heroja. Očigledno da Verica Barać, koja je u očima Evrope i sveta postala sinonim za beskompromisnu borbu protiv korupcije u Srbiji, za članove Komisije nije dovoljno znamenita ličnost da neka ulica posthumno ponese i njeno ime. Vladan Savićević, predsedavajući Komisije, govori o tome zašto takva odluka nije doneta:

Još u maju prošle godine, studenti okupljeni oko organizacije „Student fest” predali su nadležnim službama u Gradskoj upravi potpisanu peticiju da gradski trg ponese ime žene čiji rad su opisali kao jedinstven čin nesebične borbe za pravdu. Ali Komisija taj predlog nije ni razmatrala.

Takvo oglušavanje o inicijativu navodi na zaključak da čačanske vlasti žele večno da pohrane u zaborav ime i delo Verice Barać, nekadašnjeg javnog pravobranioca opštine Čačak, jednog od osnivača Građanskog parlamenta Čačka i Srbije, dobitnika brojnih priznanja u borbi protiv korupcije. Da i sami ostave iza sebe ime žene koja je, u otvorenoj i direktnoj borbi protiv sprege vlasti i kriminala, odgovorne imenovala a njihova dela argumentovala.

Jedna ulica u Vranju ponela je ime Verice Barać, a rodni grad ove ikone borbe za ljudska prava i pravnu državu je istu inicijativu gurnuo u fioku zaborava. Stiče se utisak da gradske vlasti time prećutno priznaju da sećanje na reči i dela ove znamenite Čačanke produbljuju rez kojim je za života načela korumpirano tkivo sistema.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *