Interesovanje za Sabor trubača veće nego inače, skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni

Interesovanje za Sabor trubača veće nego inače, skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni

Pored standardnih posetilaca Sabora koji dolaze iz zemalja regiona, ove godine stiže veći broj turista iz Poljske, Engleske i Irske.

0

Sabor trubača u Guči, 58. po redu, biće održan od 9. do 12. avgusta, a interesovanje za ovu manifestaciju koja okuplja ljubitelje trube je veliko, kaže Vukašin Dramlić, direktor Turističke organizacije Dragačevo i dodaje da su gotovo svi smeštajni kapaciteti popunjeni.
– Prethodnih godina nismo imali takvu situaciju da su skoro svi smeštajni kapaciteti, čak i u privatnom smeštaju, popunjeni i da imamo problem da nađemo slobodne krevete, a gosti se i dalje javljaju. Interesovanje iz inostranstva je veliko, pre svega iz Poljske, a imaćemo ove godine i goste iz Engleske i Irske koji do sada nisu dolazili. Pored njih, naravno već standardni posetioci Sabora trubača stižu iz zemalja regiona – Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Imamo i upite za organizovane posete od agencija iz inostranstva, a trenutno se interesuju iz austrijskih i nemačkih turističkih agencija.

Hotel u Guči već popunjen

– Što se tiče kategorisanog smeštaja u Guči, imamo jedan hotel koji raspolaže sa 100 ležajeva i u njemu su kapaciteti već odavno popunjeni. U restoranima sa konačištima ima oko 100 ležajeva i u domaćoj radinosti imamo oko 400 ležajeva, ali verujem da postoji još toliko, a možda i više ležajeva koji nisu kategorisani. Tokom Sabora gosti borave i u okolnim mestima i hotelima u Čačku, Ivanjici, Arilju i Požegi. Cene smeštaja su na prošlogodišnjem nivou. U privatnom smeštaju cene se kreću od 15 do 20 evra po osobi, a u hotelskom od 25 do 30 evra, ali napominjem da u hotelu više nema mesta, a da je slobodnih mesta ostalo još u kampovima, kaže Dramlić.

Program ovogodišnjeg Sabora

Sabor traje četiri dana.

– Sabor počinje u četvrtak tradicionalnim otvaranjem kod Spomenika trubaču u 11.00 sati i dizanjem saborske zastave, a tada se otvaraju i sve izložbe, saborski Sajam turizma i Sajam knjiga. Istog dana biće održano takmičenje mladih orkestara na bini Kulturnog centra. U petak je tradicionalna trubačka budilica, višeboj, defile učesnika i uveče na glavnoj pozornici na stadionu koncert Dejana Petrovića i Bigbenda i ponoćni koncert u 23 časa. U subotu će biti održana improvizacija stare dragačevske svadbe sa defileom, takmičenje zdravičara, izbor za najlepšu narodnu nošnju. Finalno takmičenje seniorskih orkestara počeće u 20.00 časova na glavnoj pozornici, a nakon toga će biti održan koncert pobednika tog takmičenja. U nedelju će na glavnoj pozornici biti održani koncerti majstora trube Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića i Saše Krstića. Svi programski sadržaji su besplatni, a što se tiče parkinga, Opština Lučani i organizator Sabora ove godine neće vršiti naplatu, već smo to prepustili ljudima koji imaju svoje privatne parcele i koji će naplaćivati tu uslugu onima koji budu hteli da se parkiraju kod njih, rekao je Vukašin Dramlić.

POSTAVI ODGOVOR