Ivanjica: Održan sastanak malinara i predstavnika države

Ivanjica: Održan sastanak malinara i predstavnika države

Malinari traže uređenje tržišta ne bi li se time konačno odredila otkupna cena

0

Na zahtev Asocijacije malinara i kupinara Srbije, juče je u Ivanjici održan sastanak predstavnika ove asocijacije i nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede i Komisije za zaštitu konkurencije Srbije. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara i kupinara Srbije, malinari nisu tražili da se kaže konkretna cena maline već da se konačno uredi tržište.

– Uređenje tržišta podrazumeva dve stvari, prvo je da se zna pošto se kupuje, kako se kupuje, koliko se izvozi, a drugo je da se vidi kakva je ponuda i potražnja, kakva je ponuda iz Srbije i kakva je potražnja iz Evrope i sveta, odnosno mi želimo slobodno tržište sa uređenom ponudom i potražnjom.

Cena maline i kupine ispod svake isplativosti

Radović kaže da postoje problemi sa cenama maline i kupine koje se u poslednje tri godine kreću ispod nivoa isplativosti.

– Ove godine cena kupine se kretala od 80 dinara, a od 100 dinara za neke bolje sorte, međutim kasnije kako je krenula berba cena je sve više padala i sada se kreće oko 50 dinara, a 60 za bolje sorte i ta situacija ukazuje da nešto sa tržištem nije u redu. Slična je situacija sa malinom, na nivou Srbije kreće se od 135 do 180 dinara, mi proizvođači ne razumemo da li je malina iz Ivanjice od 140 do 160 dinara bela, a u krajevima gde se otkupljuje po ceni od 175 do 180 dinara crvena.

Malinari su predstavnicima Ministarstva finansija i Komisije za zaštitu konkurencije izneli predlog da akontna cena bude 1,45 evra, a onda spram ponude i potražnje da se odredi konačna cena. Međutim, Radović kaže da država nije ni za kakav kompromis, a naročito je kritikovao Ministarstvo trgovine čiji predstavnici nisu bili na ovom sastanku i koji, po njegovoj oceni, ne rade svoj posao.

POSTAVI ODGOVOR