Ivanjica: Saniran kvar na vodovodnoj mreži

Ivanjica: Saniran kvar na vodovodnoj mreži

Iz ivanjičkog Komunalnog preduzeća poručuju da građani za sada mogu koristiti vodu u sve druge svrhe osim za piće, jer je u narednih nedelju dana neophodno utvrditi bakteriološku ispravnost vode. Do tada, pijaća voda će se i dalje koristiti iz cisterni

0
Foto: Dženarika Info

Kvar na vodovodnoj mreži u Ivanjici, zbog koga cela opština nije imala vodu od prošlog utorka, saniran je a voda u sistemu će moći da se koristi samo u tehničke svrhe, kaže Vladimir Bojanović, direktor ivanjičkog Komunalnog preduzeća. Dok se ne ustanovi potpuna ispravnost vode, građani će se i dalje snabdevati iz cisterni, navodi on.
– Na mestu gde smo imali najveći kvar cevi su bukvalno bile izbačene iz jednog dela Moravice, jer se reka izlila 15 do 20 metara iz svog korita. Morali smo da presložimo cevi u dužini od 100 metara, što nije lak posao s obzirom na to da je jedna cev teška 800 kilograma. Kada smo to završili voda je stigla do postrojenja. Počeli smo proizvodnju, noćas smo imali oko 45 litara u sekundi. Voda je počela da stiže do naših građana, ali ne onako kako oni verovatno očekuju, međutim apelujemo na racionalnu potrošnju jer je potrebno da se popuni kompletan magistralni cevovod, i sekundarni i svi vodovi, da bi imali stabilno vodosnabdevanje. Nadam se da ćemo u naredna dva do tri dana kompletno stabilizovati ceo sistem.

Građani ne smeju piti vodu iz sistema dok se ne potvrdi njena ispravnost

– Isprali smo mrežu pre nego što smo pustili vodu do postrojenja, ali ona je i dalje mutna. To nam je bio najveći problem jer je bilo puno mulja i stvorili su se čepovi od taloga, a došlo je i do vazdušnih čepova. Iako mi do postrojenja šaljemo samo pijaću vodu, trenutno se ona vodi kao tehnička i građani moraju dalje da koriste vodu za piće samo iz cisterni. Prvo moramo da napunimo ceo sistem, a potom ćemo čačanskom Zavodu za javno zdravlje, najverovatnije u ponedeljak, poslati prvi uzorak vode i sve dok nam ne stignu tri ispravna uzorka, građani ne smeju da piju vodu iz sistema. Naglašavam da mogu da je koriste u sve druge svrhe osim za piće jer su na nekim mestima cevi bile prazne i moramo da budemo sigurni da je voda bakteriološki ispravna, a ja se nadam da će to biti u narednih sedam dana. Cisterne su i dalje raspoređene na više lokacija u celoj opštini, a naše ekipe ih redovno dopunjavaju. Kada se stanje stabilizuje moraćemo da krenemo i sa pranjem i održavanjem ulica i da se vratimo u redovne tokove, rekao je Bojanović i dodao da se nada da se ovakva situacija više nikada neće ponoviti.

POSTAVI ODGOVOR