Izdavačka kuća ,,Pčelica“ u centru svetskih književnih zbivanja na Sajmu u Frankfurtu

Izdavačka kuća ,,Pčelica“ u centru svetskih književnih zbivanja na Sajmu u Frankfurtu

Bojana Jovanović, urednica izdavačke kuće ,,Pčelica“, istakla je domete svetskih razmera kojima se mogu ponositi svi radnici knjižarske izdavačke delatnosti

0

Sajam knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 16. do 20. oktobra, najveća je smotra knjige u svetu. ,,Pčelica“ će se peti put samostalno predstaviti, tako da će biti ambasador srpskog izdavaštva uz izdavačku kuću ,,Kreativni centar“.

– To je sajam sa najdužom tradicijom a održava se preko 500 godina i zanimljivo je da je pre postojanja štampanih knjiga na tadašnjem sajmištu bilo mesto za prodaju rukopisa koje je kasnije preraslo u Sajam knjiga a bio je prekidan u toku velikih svetskih ratova. Tradicija današnjeg sajamskog koncepta traje od 1949. godine, kada je Sajam održalo Udruženje nemačkih knjižara u crkvi Svetog Pavla a danas se održava na prostoru od 200 hiljada kvadratnih metara, gde preko 7 hiljada izdavača iz čitavog sveta predstavlja svoja izdanja. Ponosni smo jer učestvujemo na Sajmu koji nam je doneo na desetine prevedenih i objavljenih knjiga ,,Pčelice“ ne samo u Evropi (Italija, Slovačka, Makedonija, Turska, Island, Poljska, Rumunija, Slovenija, Bugarska) nego i na prostoru Azije (Vijetnam, Kina, Mongolija), istakla je Bojana Jovanović.
,,Pčelica“ se nije zadovoljila svojim dosadašnjim uspesima. Ona, bez obzira na to, za izdavanje i dalje odabira dela velike umetničke vrednosti. Urednica je istakla nove naslove starih edicija.
– Za ovogodišnje predstavljanje pripremljeni su novi naslovi. U pitanju su poslednje dve knjige edicije ,,Naklon ženama“ o Valentini Tereškovoj i Eviti Peron. Zatim, nova edicija ,,Posebni prijatelji“ premijerno će biti predstavljena u Frankfurtu a tematizuje život dece sa invaliditetom. Takođe, serijal radnih svezaka ,,Pametan kao pčela“ kao i novi naslov o Arčiju i Dori. Poslednja tri navedena izdavačka poduhvata premijerno će biti predstavljeni i na Sajmu knjiga u Beogradu, koji počinje na dan kada se završava sajam u Nemačkoj, rekla je urednica ,,Pčelice“.
Posebno se ističe istaknuto književno priznanje za delo ,,Banda neželjenih ljubimaca“ Uglješe Šajtinca. Njegova knjiga dobila je međunarodnu oznaku ,,The White Ravens“ Minhenske bibilioteke.
– Međunarodna oznaka ,,The White Ravens“ Minhenske biblioteke ima nameru da preporuči značajne knjige za čitanje. ,,Pčelica“ ima tu čast da je roman Uglješe Šajtinca ,,Banda neželjenih ljubimaca“ dobio oznaku ,,The White Ravens“ i tako ušao u katalog preporučenih knjiga. Na njihov konkurs stižu knjige iz celog sveta, tako da, na osnovu određenih utisaka, oni donose odluku koje su to knjige koje bi trebalo pročitati, kaže urednica ,,Pčelice“.
Ona navodi da je to druga knjiga koja dobija pomenutu značajnu međunarodnu oznaku. Prva knjiga tog značaja jeste roman ,,Mrnjavčevići“ Dušana Pop Đurđeva. To samo govori o neprekidnom napredovanju izdavačke kuće ,,Pčelica“ u svetu kulture.

POSTAVI ODGOVOR