[rstr_selector]

Izgradnja Gold gondole Zlatibor ulazi u drugu fazu

Nakon dobijanja dozvole za izgradnju završne stanice zlatiborske gondole na vrhu Tornika, prethodne nedelje dobijena je dozvola i za sledeću fazu radova, saopštili su iz Opštine Čajetina. Prema rečima Bojane Božanić, direktorke JP „Gold Gondola“, nastavak radova na izgradnji gondole podrazumeva polaganje elektroenergetskog kabla 10KV od trafostanice na Zlatiboru do lokacije međustanice, gde je glavno mesto strujnog napajanja ovog infrastrukturnog objekta, a sve u cilju priključenja zlatiborske gondole na distributivni sistem električne energije.
Izvođač radova u okviru konzorcijuma sa kojim je Opština Čajetina potpisala ugovor, Hidromontaža iz Beograda, otpočeo je planirane aktivnosti a radnici su spremni za početak radova na kopanju kanala i postavljanju kablovoda za gondolu. Radovi na polaganju elektroenergetskog kabla počinju u petak, 10. novembra.

Opština očekuje dozvole i za ostale faze radova

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović napomenuo je da je opština državnim institucijama podnela zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje i izrazio nadu da neće biti dalje opstrukcije državnih organa, kao i da „spor oko dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara neće biti kočnica“. „Očekujemo da u najskorije vreme dobijemo dozvolu za početak radova na početnoj stanici u centru Zlatibora“, dodao je Stamatović.

Prvi putnici u zlatiborskoj gondoli očekuju se sredinom naredne godine

kabineUkoliko sve dozvole budu dobijene planiranom dinamikom, Gold gondola Zlatibor sa svojih 55 kabina  već sredinom naredne godine prevoziće turiste vazdušnom trasom od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornika.
U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem, Kompanijom POMA, kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.
Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja,  vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.
Za ovaj projekat, u čajetinskoj Opštini kažu da je od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu Srbije unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *