Претрага
[rstr_selector]

Изложба: Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље

Нова истраживања су открила префињену симболику иницијала која упућује на текст који следи, уметничке поступке које не налазимо у другим средњовековним књигама, као и чињеницу да су српски монаси били међу најобразованијим људима на европском континенту.

У галерији Дома културе „Војислав Илић” на Руднику вечерас ће бити отворена изложба под називом „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље”, посвећена најстаријем сачуваном српском ћириличком рукопису.

Мирослављево јеванђеље се сматра највреднијим српским покретним културним добром које је УНЕСКО, због лепоте ликовних украса, уврстио међу 120 највреднијих докумената целокупног човечанства. Нова истраживања су открила префињену симболику иницијала која упућује на текст који следи, уметничке поступке које не налазимо у другим средњовековним књигама, као и чињеницу да су српски монаси били међу најобразованијим људима на европском континенту. Књига се налазила у поседу Немањића, Обреновића, Карађорђевића, током Првог светског рата пренета је преко Албаније, у Другом светском рату скривана је закопана испод олтара манастира Рача крај Дрине.

У стварању ове изложбе учествовало је три стотине стручњака из целог света, који су израдили јединствен факсимил, пратеће књиге, пратећу опрему, документарни филм.

Отварање изложбе је у 19  часова, а на репертоару Дома културе „Војислав Илић” на Руднику биће до 15. септембра.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *