[rstr_selector]

Izložba fotografija u čast srpskom vojniku

Čačanski Narodni muzej u saradnji sa „Službenim glasnikom“, u čast srpskom vojniku organizuje sutra izložbu fotografija nastalih tokom Prvog balkanskog rata.

Među izloženim fotografijama moći će da se vide i one koje su među prvima nastale u Srbiji, rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja:

 

– U Galeriji Narodnog muzeja, sutra u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Junaštvom u slavu – srpski vojnik u Prvom balskanskom ratu 1912. – 1913.“ Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom „Službenog glasnika“ i pod mentorstvom profesora Filozofskog fakulteta beogradskog Univeziteta. Prvi balkanski rat doneo je srpskoj vojsci jednu važnu novinu, a to je fotografija. Kao i tadašnja javnost tako i mi danas skoro sto godina kasnije, zahvaljujući fotografijama upotpunjujemo saznanja o balksnakim ratovima. Ova izložba prikazuje život srpskog vojnika od mobilizacije i polaska u rat pa sve do završetka ratnih dejstava. Tokom višemesečnog rada na pripremi izložbe, prikupljeno je više od 500 fotografija iz kolekcija sa područja Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva, Čačka, Vranja, Zaječara, Prokuplja… Ovom izložbom muzej će obeležiti i svoj dan – izjavila je Delfina Rajić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *