[rstr_selector]

Изложба „Испит зрелости” у Народном музеју у Чачку

„Изложба прати хронолошки период развоја гимназија које су и данас актуелне на простору Војводине – од друге половине 19 века када се појављују први испити зрелости, па све до 60. година 20. века када почиње нов начин прославе матуре, препознатљив и данашњим ђацима”

У Галерији Народног музеја у Чачку вечерас ће бити отворена изложба под називом „Испит зрелости – Матуранти војвођанских гимназија од половине 19. века до 60-их година 20. века”, ауторке Чарне Милинковић, вишег кустоса Музеја Војводине.

Ова изложба је настајала полако, у складу са истраживачким дометима који су отварали богате хоризонте прошлости, а кроз реконструкцију живота и образовања гимназијалаца те епохе, публици ће приближити тадашњу друштвено-политичку и васпитно-образовну ситуацију, најавила је Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку.

– Испит зрелости, нижи или виши течајни испит, мала или велика матура, јесу називи који осликавају исход и догађај битан у одрастању сваког ђака. Моменат када се укршта детињство са зрелим добом јесте и граница на којој се припремамо за нове животне изборе. Кроз приказане историјске предмете, посетиоци ће моћи да сагледају везу између дана и година који су далеко иза нас и дана у којима смо тренутно. Историјски гледано, изложба прати хронолошки период развоја гимназија на простору Војводине, које су и данас актуелне. И то од друге половине 19. века када се појављују први испити зрелости у српским гимназијама, па све до 60. година 20. века када почиње нов начин прославе матуре, препознатљив и данашњим ђацима. Кроз реконструкцију учионице са краја 19. и почетка 20. века, кроз историјске записе, комисија са полагања испита зрелости, ђачка сведочанства и књижице, школске извештаје и сачуване матурске таблое, уџбенике, одећу која осликава овај период, као и музику и фотографски атеље, публици ће бити приближена друштвено-политичка и васпитно-образовна ситуација тог времена.

Изложба ће бити отворена у 19 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 20. маја.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024