Izložba kao kruna manifestacije ‚‚Dani patrijarha Pavla”

Izložba kao kruna manifestacije ‚‚Dani patrijarha Pavla”

Čačanski Narodni muzej, Turistička organizacija Čačka i Centar za vizuelna istraživanja ‚‚Krug” organizuju izložbu na kojoj će prikazati radove umetnika koji su učestvovali na manifestaciji ‚‚Dani patrijarha Pavla”

0

Svečano zatvaranje manifestacije ‚‚Dani patrijarha Pavla” biće održano u sredu, 18. oktobra, u čačanskom Narodnom muzeju gde će biti prikazana izložba svih radova nastalih tokom likovnih kolonija i radionica koje su bile deo programa ove manifestacije.

– Građani će imati priliku da vide četrnaest ikona koje su nastale tokom umetničke kolonije ‚‚Kaligrafija i ikonografija” koja je ove godine održana u Vrnjačkoj Banji. Takođe, izložićemo tridesetak kaligrafskih listova koje su ispisivali studenti i učenici na istoimenoj koloniji. Biće prikazani i radovi onih umetnika koji su učestvovali na rezbarsko-vajarskoj koloniji ‚‚Krst patrijarha Pavla”, kao i radovi koji govore o pastirskoj ulozi patrijarha u našem narodu i crkvi, objašnjava Božidar Plazinić, akademski slikar i jedan od organizatora ove izložbe.

Organizatori planiraju bogatiji program naredne godine

Plazinić naglašava da su ovogodišnje kolonije, održane u okviru ove manifestacije, stvorile odgovarajuću atmosferu i pripremile teren za ono što je u planu naredne godine.

– Očekujemo da će sledeće godine manifestacija ‚‚Dani patrijarha Pavla” biti uspešnija i bolje koncipirana. Planiramo da proširimo program kvalitetnim sadržajem, a jedna od zamisli jeste da uvedemo izdavanje knjiga koje govore o srpskom monaštvu i duhovnosti. Profesor Vlade Dimitrijević je predložio da objavimo knjigu o razvoju monaštva na prostorima naše zemlje u 18. i 19. veku, što bi bio veliki doprinos našoj kulturi pamćenja kojoj, kao narod, nismo skloni, kaže Plazinić.

POSTAVI ODGOVOR