[rstr_selector]

Izložba o Mihailu Petroviću Alasu

U petak, 29. marta, sa početkom u 19 časova, u maloj sali Doma kulture biće priređena izložba „Mihailo Petrović Alas: rodonačelnik srpske matematičke škole“. Njome će matematička radionica „Kefalica“ osnovne škole „Tanasko Rajić“ obeležiti sto pedesetu godišnjicu rođenja ovog srpskog velikana.

Mihailo Petrović – Mika Alas, rođen 6. maja 1868. godine u Beogradu, bio je matematičar, profesor beogradskog Univerziteta, akademik i strastveni ribiolovac, što mu je i donelo čuveni nadimak. Kao najbolji student generacije, diplomirao je matematičke i fizičke nauke na Sorboni, gde potom brani doktorat iz oblasti diferencijalnih jednačina. Bio je jedan od osam profesora Beogradskog univerziteta, dotadašnje Velike škole, koji su birali čitav nastavni kadar. Pored svih dostignuća u svojoj naučnoj oblasti, bavio se pisanjem, kriptografijom, svirao violinu, bio mentor i blizak prijatelj princa Đorđa Karađorđevića, učestvovao u Balkanskim i Prvom svetskom ratu kao oficir.

Izložbu će otvoriti prof. Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Opštinska smotra recitatora

Tradicionalno opštinsko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“, održaće se 51. put u subotu, 30. marta. Organizator je Dom kulture Čačak, a učesnici će se od 9 sati okupiti u sali Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“. Raspored takmičenja je sledeći:

Od 9 do 11 sati takmičenje u kategoriji mlađeg uzrasta;
Od 11 do 13 časova takmičenje u kategoriji srednjeg uzrasta;
Od 18 do 20 časova takmičenje u kategoriji starijeg uzrasta.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti od Baćka Bukumirovića, na kontakt brojeve: 325-073 i 069-1988-990

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *