Izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića” u čačanskoj Galeriji

Izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića” u čačanskoj Galeriji

Slike Save Šumanovića iz opusa njegovog stvaralaštva u poslednjoj deceniji života, biće izložene u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović”u Čačku od večeras, do 20. maja.

0

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” večeras će, sa početkom u 20.00 časova, biti otvorena izložba slika „Poslednja decenija Save Šumanovića”, autorke Vesne Burojević, koja se prema rečima Danijela Mikića, kustosa čačanske Galerije, dugo godina bavila radom jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Izložba će biti otvorena do 20. maja, a Mikić kaže da će posetioci kroz stručna vođenja tokom izložbe imati priliku da se detaljnije upoznaju za životom i radom Save Šumanovića:
– Biće izloženo 28 slika iz fonda Galerije „Sava Šimanović” u Šidu. Autor, Vesna Burojević, inače direktor Galerije koja se dugo godina bavila njegovim slikarstvom, izabrala je neke od najboljih radova iz Savinog opusa u poslednjoj deceniji njegovog života. U pitanju su slike, aktovi, pejzaži… sve ono što je radio od 1932. do 1942. godine kada je nesrećno izgubio život. Publika će kroz izložbu i filmove koje ćemo prikazati, imati dobar uvod u detaljnije upoznavanje Save Šumanovića, našeg velikog slikara.
Organizovaćemo stručna vođenja, razgovaraćemo o njemu, a posetioci će na svako pitanje koje budu postavili dobiti odgovor, istakao je Mikić.
On je dodao da će biti organizovane i radionice za decu „U bojama Save Šumanovića” koje su namenjene učenicima i mlađih i starijih razreda.

Zatvaranje izložbe u „Noći muzeja“

Radno vreme Umetničke galerije „Nadežda Petrović”je od 10.00 do 20.00 časova svakog dana, a vikendom od 15.00 do 20.00 časova, podsetio je Danijel Mikić i dodao da će Galerija raditi i tokom Prvomajskih praznika. Ulaznice za odrasle su 200 dinara, deca do sedam godina ne plaćaju ulaz, a grupne ulaznice su 100 dinara.
Izložba će biti zatvorena 20. maja u Noći muzeja, kada će Galerija za posetioce biti otvorena od 17.00 časova do 01.00 sat posle ponoći.

POSTAVI ODGOVOR