[rstr_selector]

Izložba posvećena Risimovom scenografskom radu

Sutra će u Galeriji „Risim“ biti otvorena izložba pod nazivom „Risim scenograf“. Izložba je umetničko-dokumentarnog karaktera, a posetioci će imati priliku da vide značajan scenografski rad čačanskog umetnika Bogića Risimovića Risima i njegove doprinose u svetu filma, kaže a Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.
– Ove godine se obeležava 95 godina od rođenja i 35 godina od smrti čačanskog umetnika Bogića Risimovića. U  izložbenom prostoru Galerije „Risim“ od 1. aprila do 1. juna,ljubiteljima umetnosti i filma biće dostupna izložba pod nazivom „Risim scenograf“, koja daje uvid u njegovo stvaralaštvo ne samo kao slikara ilustratora, već i na njegov značajan scenografski rad i njegove doprinose u svetu filma. Centralno mesto u ovoj postavci činiće scenografska rešenja iz kultnih filmskih ostvarenja nastalih tokom saradnje sa rediteljem Purišom Đorđevićem. U pitanju su filmovi „Jutro“, „Podne“, „Kros Kantri“, „Biciklisti“, „Skerco“. Osim navedenih, izložena su i Risimova scenografska rešenja za film „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelja Bate Čengića.  Izložba predstavalja i prezentaciju skica, crteža i fotografija koje svedoče o njegovom scenografskom radu, a nalaze se u fondu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.
Cilj izložbe je prezentacija tog obrađenog materijala koji je većim delom dokumentarni, a ujedeno ćemo se na taj način podsetiti Risima kao dobitnika „Zlatne arene“ u Puli 1970. godine za scenografiju za film „Biciklisti“ Puriše Đorđevića. Deo radova će biti predstavljen u digitalnom obliku, a imaćemo i prateće programe izložbe koji će podrazumevati prikazivanje filmova u kojima se nalazi Risimovo scenografsko ostvarenje i predavanja koja će dati sadržajniji uvid u njegovo stvaralaštvo.
Izložba je rezultat istraživačkog rada istoričara umetnosti Katarine Stevlić Dukanac, koja je obavljala stručnu praksu u Umetničkoj galeriji i koja je ovim stručnim radom polagala ispit za sticanje stručnog zvanja kustos.
Pored materijala iz fonda Galerije, na izložbi će biti predstavljeni i eksponati koji su za potrebe izložbe dobijeni iz Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, Programskog arhiva RTS-a, Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ i sa sajta Istorija Čačka. Kustos izložbe je muzejski savetnik Julka Marinković.
Izložba će biti dostupna publici za pojedinačne posete od 2. aprila do 2. juna.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *