[rstr_selector]

Изложба-времеплов: „Чачанска Слобода”

Изложба има за циљ да посетиоце врати у време када је Слобода била једна од најпознатијих фабрика бивше Југославије.

У Културном центру Чачак, вечерас ће бити отворена изложба под називом „Чачанска Слобода”, коју је приредио чачански Међуопштински историјски архив. Изложба која ће бити постављена у Средњем холу Културног центра, има за циљ да посетиоце врати у време када је Слобода била једна од најпознатијих фабрика бивше Југославије.

Основана 1948. и пуштена у погон 1951. године, „Слобода” је у почетку израђивала предмете намењене војсци, да би средином 50-их започела израду предмета за цивилну употребу. Шездесетих година „Слобода” постаје најпознатији произвођач апарата за домаћинство у Југославији. Своје усисиваче, шпорете и решое извозила је углавном у земље Источног блока и излагала на сајмовима у земљи и иностранству, махом у Западној Европи, Азији и Африци.

„Слобода” је за своје раднике изградила више од 1.700 станова, улажући истовремено у развој града – она је изградила прве стамбене четврти и прву водоводну и канализациону мрежу у Чачку, Хотел „Мораву” и друге значајне објекте, образовне, културне и здравствене установе. Била је суоснивач и финансијски покровитељ многих значајних установа у Чачку и пример друштвено одговорног пословања у социјалистичкој Југославији.

Отварање изложбе је у 19 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају до 10. новембра.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести