Izuzetno niske otkupne cene voća

Izuzetno niske otkupne cene voća

Kupina se otkupljuje za 40, a šljiva za 16 dinara po kilogramu

0
Ilustracija

Sezona branja kupina je u jeku. Iako je rod dobar, aktuelna otkupna cena je veoma niska, a otkupljivači na sve načine pokušavaju da je još više snize.

– Rod u suštini nije loš s tim što je cena nikakva, 40 dinara po kilogramu, a uz to se pribegava različitim prevarama, ljudi predaju kupinu po 40 dinara i kada otkupljivač sutradan dođe po novu turu kaže da je polovina otišla u drugu klasu. Kako, zašto, ko je to odredio, koja polovina, to se ne zna. Druga klasa je normalno jeftinija i ako je kupina sitnija ili trula, to se vidi na licu mesta, to ne može da se vidi preko noći, kaže Dragan Milošević, voćar iz Lipnice.

Berba šljive je takođe u toku. Sezona je završena za sorte čačanska lepotica i čačanska rodna i one su se otkupljivale za 16 dinara po kilogramu.

Nema otkupljivača jabuka i krušaka

Krenula je sezona jabuka i krušaka, a kako stvari stoje, veći deo roda će propasti jer nema otkupljivača.

– Recimo ranu jabuku u Lipnici i Ježevici i okolini niko nije otkupljivao, neko je čak nije ni brao nego truli na grani, a oni koji su računali da mogu nešto da zarade spakovali su je u sanduke i najverovatnije će uskoro morati da je bace. Slično je i sa kruškom, sorte Karmen i Butira su obrane po nekim mestima i niko ih ne otkupljuje. Sad treba da počne i sorta Santa Maria, ali uopšte nema naznake da će neko uzimati to, kaže Milošević.

 

POSTAVI ODGOVOR