Претрага
[rstr_selector]

Javna rasprava o dualnom obrazovanju

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, sutra će biti održana javna rasprava predloga plana upisa učenika u srednje stručne škole i gimnazije za 2017/2018. godinu i razmatranje nacrta Zakona o uvođenju dualnog sistema obrazovanja. Gorana Tanasković, rukovodilac čačanske jedinice Privredne komore Srbije, kaže da je povezanost privrede i obrazovanja veoma važna kako bi se smanjila nezaposlenost u Srbiji.
– Ministarstvo prosvete je prvi put ove godine prepoznalo ulogu i značaj privrednih subjekata prilikom predloga plana upisa učenika u srednje stručne škole i njihove zahteve za određenim deficitarnim zanimanjima, tako da je privredi data mogućnost da iskaže potrebe za svojim kadrovima. Sastanku će pored predstavnika škola, Školske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje i privrede, prisustvovati i dr Gabrijela Grujić, savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje i Ana Stojanović, rukovodilac centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije. Pričaćemo o kadrovima koji su neophodni prilikom upisa učenika u srednje škole jer iskustvo pokazuje da imamo suficitarna zanimanja, da deca paušalno upisuju određena zanimanja koja se njima dopadaju, a ne ona koja mogu da im obezbede egzistenciju. Zato je vrlo bitno da privrednici i škole shvate značaj dualnog sistema obrazovanja kroz koji naši učenici mogu da nauče da rade ono što im je potrebno, a da im privrednici na neki način garantuju zaposlenje, rekla je Gorana Tanasković.

Čačak ima potencijala za dualno obrazovanje

Prema rečima Gorane Tanasković, 20 čačanskih privrednika je izrazilo interesovanje da učestvuje u projektu dualnog sistema obrazovanja.
–  U Čačku ima potencijala za dualno obrazovanje, i mnoga preduzeća i škole su istakli potrebu za uvođenjem određenih zanimanja i školskih odeljenja. Najveću želju i potrebu da deci približe stručno obavljanje određenih delatnosti su izrazili oni koji se bave tekstilnom delatnošću, metalo – prerađivačkom i prehrambenom industrijom. Već je preko 20 preduzeća izrazilo želju da uključi decu u dualni sistem obrazovanja što je za nas i iznenađujuć podatak, jer nismo bili ni svesni koliko je njima potreban takav sistem obuke učenika. Pored toga, i određeni broj škola je iskazao potrebu, odnosno izneo podatak da njihovi đaci imaju interesovanja za takvim sistemom dualnog obrazovanja, istakla je Gorana Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *