Претрага
[rstr_selector]

Јубиларна 30. Ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић”

Неговање успомена на Вукову ћерку, једну од првих жена сликара у српском сликарству и афирмација рудничко – таковског краја, средине богате прошлости и значајне културно уметничке традиције, основна је идеја Колоније.

Данас на Савинцу почиње 30. Ликовна колонија посвећена  Мини Вукомановић Караџић, познатој српској сликарки. У част јубиларне Савиначке ликовне колоније  Културни центар и Туристичка организација општине Горњи Милановац организују у порти цркве на Савинцу представу „Патријах Павле – бити човек међу људима и нељудима”, а почетак рада колоније биће озваничен отварањем изложбе 29. сазива ликовне колоније у Модерној галерији Културног центра, о чему говори Предраг Лошић из милановачког Кутурног центра.

– Ликовна колонија на Савинцу покренута је 1994. године поводом стогодишњице смрти Мине Вукомановић Караџић, познате српске сликарке. Неговање успомена на Вукову ћерку, једну од првих жена сликара у српском сликарству и афирмација рудничко – таковског краја, средине богате прошлости и значајне културно уметничке традиције, основна је идеја Колоније. За три деценије постојања Колоније, око 260 уметника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и иностранства, узело је учешће у њеном раду. Остварено је више од 400 уметничких дела која чине Фонд ликовне манифестације. Збика је ове године богатија за 34 нова рада који ће јавности бити представљени у Модерној галерији. Представљањем изложбе започеће рад овогодишње манифестације на Савинцу.

Као и претходних година за учеснике Колоније биће уприличено низ пратећих програма.

– У част јубиларне 30. Ликовне колоније „Мина Вукомановић Караџић”, Културни центар и Туристичка организација општине Горњи Милановац организују на Савинцу од 17 сати у порти цркве представу „Патријах Павле – бити човек међу људима и нељудима”. Представу је, по тексту Јована Јањића, на сцену поставио глумац и редитељ Милан Рус, дугогодишњи директор Српског позоришта у Будимпешти. Реч је о дуодрами у којој улогу патријарха Павла игра Милан Малбаша, а новинара који разговара са патријархом тумачи Александар Дунић.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *